Principală  —  IMPORTANTE   —   Persoanele cu dizabilități locomotorii severe…

Persoanele cu dizabilități locomotorii severe ar putea fi scutite de plata pentru ascensor. Proiectul urmează să fie aprobat în lectură finală de Parlament

Sursa foto: gazeta.ru

Persoanele cu dizabilități locomotorii severe vor fi scutite de plățile pentru întreținerea ascensoarelor și energia electrică utilizată pentru funcționarea acestora. Proiectul de modificare a Legii cu privire la locuințe va fi prezentat pentru adoptare în plenul Legislativului. Marți, 28 iunie, Comisia economie, buget și finanțe a aprobat raportul la proiect pentru lectura a doua, finală, cu unanimitate de voturi.

Autorul inițiativei legislative este președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun. Deputatul argumentează că proiectul va oferi persoanelor cu dizabilități severe ale aparatului locomotor imobilizate la pat dreptul de a beneficia de scutiri pentru serviciile pe care nu le pot utiliza.

„Scopul prezentului proiect de lege este de a scuti aceste categorii de persoane de achitarea plăților pentru întreținerea ascensoarelor și energia electrică utilizată pentru funcţionarea acestora.

Actualmente, persoanele cu dizabilități reprezintă aproximativ 5% din populaţia ţării (180,6 mii persoane).

În anul 2020, în Republica Moldova numărul total al persoanelor cu dizabilităţi locomotorii a constituit 15.499, iar o parte dintre aceștia sunt imobilizați, ceea ce face imposibilă deplasarea sau transportarea lor”, se arată în textul documentului.

Potrivit Legislativului, în medie, „costurile în municipiul Chișinău pentru achitarea serviciilor de ascensor pentru o persoană sunt de 12 lei lunar”.