Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Percheziții la domiciliile membrilor unui…

Percheziții la domiciliile membrilor unui grup criminal organizat, care include angajați ai MAI, specializat în migrația ilegală

Sursa: MAI

Ofițerii Serviciului Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), în comun și sub conducerea procurorilor din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), au descins cu percheziții la domiciliile mai multor persoane, inclusiv angajați ai MAI, din raioanele Comrat și Taraclia. Aceștia sunt suspectați în crearea unui grup criminal organizat specializat în migrația ilegală a bărbaților ucraineni, din țara de origine către țările UE, conform unui comunicat publicat de MAI.

Acțiunile procesuale au fost desfășurate în cadrul unei cauze penale, pornite în baza prevederilor art. 362/1 alin. (3) lit. a) din Codul penal al Republicii Moldova, (organizația migrației ilegale, săvârșite de un grup criminal organizat) în cadrul căreia, din luna august 2023 până în prezent, au fost documentate acțiunile ilegale ale membrilor grupului criminal organizat din care făceau parte cetățeni ai R. Moldova, cetățeni ucraineni, precum și angajați din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF), Inspectoratului General de Migrație (IGM) și Inspectoratului General al Poliției (IGP).

Sursa: MAI

Astfel, în contextul războiului din Ucraina și interzicerii de către autoritățile ucrainene a  părăsirii teritoriului Ucrainei de către bărbați, începând cu data de 25 februarie 2022, grupul de persoane a organizat trecerea frontierei de stat a R. Moldova a cetățenilor ucraineni, prin zona verde, după care le facilitau perfectarea și legalizarea actelor de ședere pe teritoriul țării noastre, ca ulterior cetățenii ucraineni să poată călători mai departe spre țările Uniunii Europene.

În rezultatul acțiunilor procesuale – perchiziția, au fost ridicate obiecte și bunuri relevante cauzei penale, care vor fi supuse cercetării.

Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă pedeapsă cu amendă în mărime de la 1 150 la 1 350 de unități convenționale sau cu închisoare de la 5 la 7 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 3 la 5 ani.