Principală  —  IMPORTANTE   —   Paștele nu este sărbătoare pentru…

Paștele nu este sărbătoare pentru guvernare? Fără niciun suport financiar unic pentru pensionari: „Nu ne-au mai dat niciun bănuț”. Ce spun autoritățile

Declarațiile au fost făcute, legea a fost votată, iar promisiunile autorităților de la Chișinău, rămân a fi totuși doar promisiuni. Asta spun câțiva pensionari care susțin că suportul financiar unic, care urma să fie acordat de sărbători pensionarilor, până acum rămâne a fi „unic” și nu a ajuns în acest an, de sărbătorile de Paști, în casele oamenilor nevoiași. În iarna anului 2020 președintele R. Moldova, Igor Dodon, declara că practica autorităților de a oferi suport financiar de sărbători va deveni lege, astfel că acordarea acestor alocații va fi obligatorie. Proiectul de lege a fost votat, însă, se pare că, pentru autorități, Paștele nu este sărbătoare, întrucât nicio persoană nu a primit acești bani în ajunul acestei sărbători religioase.

În acest context, acum, președintele R. Moldova, Igor Dodon, susține că o anumită categorie de pensionari, totuși, vor primi cel puțin încă o dată alocații unice, însă mai târziu, după Paști, întrucât acum, potrivit șefului statului, economia țării stagnează.

„Să fie obligatoriu acest suport pentru sărbători…”

„Am decis ca să vină Guvernul cu o inițiativă, urgent. Acea plată, acel suport bănesc care era pentru sărbătorile de iarna sau alte sărbători, în dependență de situație, noi am hotărât să le includem în lege, să fie obligatoriu acest suport pentru sărbători. Adică la capitalul pensii și ajutorul, suportul pentru sărbători, săptămâna curentă vor fi modificări în lege care presupun indexarea la 1 octombrie pentru toți și acel ajutor care noi l-am acordat anul acesta, 700 de lei îl vom acorda de sărbători, pe parcursul anului”. Asta declara președintele R. Moldova, Igor Dodon, pe 10 februarie 2020.

Paștele nu este sărbătoare?

În contextul acestor declarații se pare că pentru autoritățile de la Chișinău Paștele nu este sărbătoare, asta pentru că niciun beneficiar nu a primit vreun leu din suportul financiar promis atunci de către guvernare.

Potrivit legii pentru susținerea beneficiarilor de prestații sociale cu nivel redus, periodic, autoritățile urmau să ofere suport financiar unic, în dependență de resursele disponibile din Bugetul de Stat.

Deși mulți dintre pensionari așteptau acest suport financiar pentru sărbătorile de Paști, de această dată, nu au primit niciun leu.

Niciun leu pentru pensionari în ajunul sărbătorilor de Paști

Dacă unii dintre pensionari au primit un suport financiar unic în ajunul sărbătorilor de iarnă, acum, pe timp de pandemie și în ajunul sărbătorilor de Paște, oamenii nu au primit niciun ajutor financiar din partea statului.

„Nu ne-au dat niciun leu în plus pe care ni l-a promis Dodon”

Valentina, o pensionară în vârstă de 63 de ani, care are o pensie de 1290 de lei susține că abia se descurcă, întrucât nu mai are alt venit, iar pe timp de pandemie nici nu are cum să mai facă un ban în plus. Femeia susține că, deși a așteptat și avea mare nevoie de bani, în ajunul sărbătorilor de Paști nu a primit niciun leu din ajutoarele promise și anunțate anterior de președintele R. Moldova, Igor Dodon.

Valentina, pensionară

„Iaca spuneau că o să ne dea câte 700 de lei de Paște, și iaca nu ne-a dat niciun leu, ziceau că o să ne dea ajutor câte 100 de lei și tot nu ne-au dat. Au zis la televizor atunci la anul nou, au zis că și de Paști ne vor da, măcar de sărbători, nu ne-au dat nimic. Dodon a spus că o să ne dea, dapoi cine. Nu am mai primit niciun leu. Numai cât pensia și gata. Nu mi-a dat nimic. A amăgit lumea că dă și nu a dat nimic”, ne-a comunicat Valentina, o pensionară dintr-un sat din raionul Briceni.

Femeia susține că aștepta suportul financiar și că era sigură că acesta va veni, după ce în decembrie 2019, pensionarii au primit scrisori din partea Partidului Socialiștilor (PSRM) semnate de președintele Igor Dodon, în care șeful statului le promite ajutoare de 700 de lei în ajun de sărbători.

„Nu ne-au dat niciun bănuț de Paște, dacă nu o să vină nepoții, nici nu mai pun nimic pe masă, un ou și o turtă caldă…”

O altă bătrână în vârstă de 84 de ani, dintr-un sat din raionul Ungheni, spune că după atâtea promisiuni pe care le-a auzit la radio și după „votul dat pentru steaua roșie”, a așteptat câțiva bănuți în plus la pensie, ajutorul promis de autorități, măcar înaintea sărbătorilor.

Varvara, pensionară

Mătușa Varvara ne-a spus că făcuse și un calcul cum urmă să fie cheltuiți banii care… nu au mai ajuns.

„Ei, nu ne-au dat niciun bănuț ajutor. Nicio copeică în plus. Ziceam să iau niște mosorele de ață, să le fac niște colțuni de lână, molcuți, de Paști. Dar deja nici nu știu. Eu nu știu dacă o să vină nepoții, cu carantina asta, și ei săracii se duc la lucru așa cum sunt și nu-s ocrotiți deloc. Dacă o să închidă satul, nici nu mai fac nimic. Ce să întind masa. Vopsesc un ou, coc o turtă caldă. Dapoi ce să facem”, ne-a comunicat mătușa Vera.

Pe 10 aprilie curent, președintele R. Moldova, Igor Dodon, declară că, așa cum au făcut-o în perioada sărbătorilor de iarnă, autoritățile vor oferi neapărat încă o dată, suport financiar unic pentru o anumită categorie de pensionari. Cert însă este că Dodon nu știe când se va întâmpla acest lucru și când anume vor primi pensionarii acești bani.

Dodon: „Vom reuși acum – o vom face, nu vom reuși acum – o vom face mai târziu”

„Noi revizuim posibilitatea ca o anumită categorie de pensionari, care au pensiile foarte mici, ca în această perioadă să primească câte o alocație suplimentară pentru achitarea facturilor. Eu acum nu pot să vă spun exact care va fi această sumă, dar vă asigur că o sa adoptăm o astfel de decizie la propunerea mea. Noi am oferit ajutor unic cu ocazia sărbătorilor de iarnă și am spus că vom revizui posibilitatea ca să oferim acest ajutor pe parcursul anului. Noi neapărat pe parcursul anului o sa oferim încă odată acest ajutor unic. Nu știu dacă exact acum sau după această perioadă o să fie luată o decizie în acest sens, dar sigur că acest ajutor va fi. Noi o să facem tot posibilul să găsim resursele necesare pentru acest ajutor. Vom reuși acum, o vom face, nu vom reuși acum, o vom face mai târziu. Vedeți că acum economia țării stagnează din cauza coronavirusului. Dacă nu vom oferi acești bani în următoarele zile, atunci îi vom oferi în lunile următoare. Totodată, am dat asigurări că anul acesta, pensionarii vor mai primi un ajutor financiar similar cu cel care a fost la sărbătorile de iarnă”, a declarat Dodon în cadrul emisiunii de pe Faceboook, „Președintele răspunde”.

Solicitați de către Ziarul de Gardă, să ne comunice dacă înainte de Paște, o anumită categorie de pensionari au primit suport financiar unic sau urmează să primeasca, responsabilii de la Ministerul Finanțelor ne-au răspuns: „Comunic că prestațiile sociale se achită conform prevederilor legislației în vigoare”.

Potrivit articolului VII din Legea cu privire ajutorul social, în funcție de resursele financiare disponibile, din bugetul de stat se acordă periodic suport financiar unic, conform modului stabilit de Guvern.

În decembrie 2019, o parte dintre pensionari au primit suport financiar unic, în valoare de 700 de lei înainte de Sărbătorile de Iarnă.