Principală  —  Ştiri  —  Social   —   PAS cere companiilor Air Moldova…

PAS cere companiilor Air Moldova și Fly One să respecte legea și drepturile cetățenilor și să ramburseze integral costul biletelor pentru cursele anulate

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate(PAS) va iniția o acțiune colectivă în instanța de judecată pentru recuperarea banilor și obținerea despăgubirilor, în contextul în care potrivit celor din PAS, companiile Air Moldova și Fly One nu respectă drepturile cetățenilor și încalcă flagrant obligațiile legale. Despre aceasta a anunțat azi, în cadrul unei conferințe de presă, deputata PAS, Galina Sajin.

Mai mult, deputata face apel către fracțiunile parlamentare de a organiza consultări publice la Parlament, la care să  fie invitați reprezentanți ai agențiilor de turism, ai companiilor aeriene și ai guvernului pentru a discuta aceste probleme. 

De la începutul pandemiei, oamenii ne semnalează că întâmpină mai multe probleme cu companiile Air Moldova și Fly One. Cetățenii care au cumpărat bilete avia și a căror zboruri au fost anulate din cauza restricțiilor de călătorie nu primesc banii înapoi, ceea ce este o ilegalitate. 

În repetate rânduri am cerut companiilor avia să-și respecte obligațiile legale și să ramburseze integral costul biletelor, de asemenea m-am adresat și Autorității Aeronautice Civile cu nenumărate demersuri. Comportamentul nu s-a schimbat, iar oamenii în continuare rămân fără bani recuperați”, a precizat parlamentara.

Galina Sajin a enumerat câteva dintre principalele probleme:

  • Companiile anunță curse zilnice, ceea ce este ireal în contextul pandemiei. Biletele se vând, iar pentru că nu sunt suficienți pasageri, anulează zborurile, companiile invocând „DUE COVID”, adică din cauza covid-19. 
  • Oamenilor nu li se rambursează banii achitați pentru bilete anulate, ceea ce este ilegal. De multe ori aceștia nu primesc niciun răspuns la cererile de rambursare.
  • Companiile oferă vouchere de unică folosință care nu sunt nici pe departe convenabile pentru cetățeni, ele sunt de unică folosință, respectiv dacă voucherul are o valoare de 300 euro, iar persoana cumpără un alt bilet de 100 euro, diferența de 200 euro nu se rambursează, acești bani nu pot fi folosiți.
  • Companiile anunță curse zilnice, în contextul în care avem pandemie și oamenii zboară mai rar. În consecință, cursele respective sunt anulate cu 1 zi sau 2 înainte de zbor.

În acest context, deputata a cerut cetățenilor, care au avut de suferit, să se alăture acțiunii colective și să scrie pe pagina de facebook Galina Sajin sau pe adresa de e-mail galina.sajin@parlament.md.