Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Partidul Șor protestează în Capitală,…

Partidul Șor protestează în Capitală, față de actuala guvernare (FOTO)

Un protest organizat de Partidul Șor a început la Chișinău. În fruntea manifestației se află deputatele formațiunii Marina Tauber, Reghina Apostolova, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, primarul municipiului Orhei, Pavel Verejanu, precum și activista Maia Laguta.

Organizatorii susțin că unicul scop al protestului este să ceară guvernării să achite integral facturile populației. Participanții la protest strigă lozinci împotriva guvernării și împotriva președintei Maia Sandu.

Mitingul se desfășoară în scuarul Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu”, din capitală. Vicepreședinta Partidului Șor, Marina Tauber, a declarat că s-a decis să nu se protesteze în fața Parlamentului, pentru evita „provocările”.

În acest context, poliția a constatat încălcarea declarației prealabile cu privire la locația desfășurării întrunirii, după cum se arată într-un mesaj pe Telegram al Inspectoratului General al Poliției.

Protestul se desfășoară, după ce, la începutul acestei săptămâni, președinta Maia Sandu, a atenționat asupra unui presupus scenariu al Federației Ruse, în vederea organizării unei lovituri de stat în R. Moldova, cu sprijinul unor cetățeni străini, precum și al Partidului Șor.

Amintim că Procuratura Anticorupție în colaborare cu Centrul National Anticorupție și Serviciul de Informație și Securitate au desfășurat sâmbătă, 18 februarie, peste 20 de percheziții în dosarul de finanțare ilegală a Partidului Politic Șor. au fost reținut opt persoane.

Persoanelor reținute le este imputată infracțiunea de complicitate la acceptarea finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat, infracțiune prevăzută la art. 181/2 alin. (5) din Codul penal, care se pedepsește cu până la 7 ani de închisoare, potrivit procuraturii.

Acțiunile de urmărirea penală s-au desfășurat pe întreg teritoriul țarii, la domiciliile unor membri ai fracțiunii, care sunt implicați activ și sistematic în recepționarea și distribuirea banilor în proporții deosebit de mari către președinți și vicepreședinți ai oficiilor teritoriale a partidului, pentru transportarea și remunerarea cetățenilor din diferite regiuni ale țarii la protestele organizate de Partidul Șor în perioada septembrie 2022 – prezent, inclusiv protestul planificat pentru data de 𝟏𝟗 𝐟𝐞𝐛𝐫𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑, informează Procuratura Anticorupție într-un comunicat de presă.

În cadrul perchezițiilor efectuate la 20 octombrie 2022, procurorii și ofițerii au ridicat peste 4,2 milioane MDL și 4 000 dolari SUA și, la 2 noiembrie 2022, au fost depistate și ridicate peste 320 000 MDL.

Patru cetățeni străini cu acte false nu au fost admiși pe teritoriul R. Moldova, în această noapte

Pe parcursul ultimilor luni, cu ajutorul mijloacelor tehnice speciale, s-a reușit documentarea a mai multor episoade în care membrii grupului criminal organizat au transmis peste 𝟑,𝟑 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐌𝐃𝐋, 𝟔𝟏 𝟎𝟎𝟎 𝐞𝐮𝐫𝐨 ș𝐢 𝟓𝟓 𝟎𝟎𝟎 𝐝𝐨𝐥𝐚𝐫𝐢 𝐒𝐔𝐀, către membri și activiști ai Partidului Șor, mai amintește procuratura.

Potrivit procuraturii, banii respectivi ar fi fost destinați pentru achitarea persoanelor care au participat la proteste, achitarea transportului și a salariilor în plic membrilor de partid. Probele acumulate ar confirma faptul că banii provin din surse interzise de lege.

Urmărirea penală se află la faza finală și urmează să fie adoptate decizii în baza probelor administrate până la moment.