Principală  —  IMPORTANTE   —   Parlamentul European urmează să dubleze…

Parlamentul European urmează să dubleze cantitățile de produse agricole moldovenești exportate fără taxe în UE

Imagine-simbol

Comisia de Comerț Internațional din cadrul Parlamentului European a dat joi, 30 iunie, undă verde pentru dublarea cantității de produse agricole moldovenești exportate fără taxe în Uniunea Europeană. Astfel, deputații din Comisia de Comerț Internațional au aprobat propunerea de dublare a cotelor pentru șapte produse agricole, al căror export nu a fost încă pe deplin liberalizat: prune, struguri de masă, mere, roșii, usturoi, cireșe și suc de struguri.

Timp de un an, de două ori mai multe dintre aceste produse vor putea fi vândute fără taxe în UE.

„Liberalizarea va ajuta producătorii și întreprinderile moldovenești să depășească pierderea piețelor ruse, belaruse și ucrainene din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Datorită liberalizării temporare, acest comerț va fi redirecționat către UE”, se arată în documentul adoptat de Comisia de Comerț Internațional din cadrul Parlamentului European.

Proiectul de raport al comisiei, întocmit de raportoarea permanentă pentru R. Moldova, Markéta Gregorová (Verzi/ALE, CZ) a fost adoptat cu votul unanim a 30 de europarlamentari.

„Situația economică a Republicii Moldova era deja tulburată înainte de războiul de agresiune împotriva Ucrainei, care a lovit economia deja tensionată. Propunerea pentru această măsură comercială temporară va permite Moldovei să redirecționeze o parte din comerțul său către UE, permițând Republicii Moldova să vândă recolta din acest an, susținând astfel stabilitatea economiei lor”, a spus Markéta Gregorová.

Votul final pe această propunere va fi dat în plenul Parlamentului European. Potrivit europarlamentarului Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relațiile cu R. Moldova, propunerea ar putea fi votată în procedură de urgență, „cel mai probabil săptămâna viitoare”.