Principală  —  IMPORTANTE   —   Parlamentul a decis: pe perioada…

Parlamentul a decis: pe perioada stării de urgență vor fi totuși organizate alegeri locale noi în unele localități din R. Moldova

Imagine-simbol. Foto: ZdG

La sfârșitul lunii mai, în unele unități administrativ teritoriale, vor fi organizate alegeri locale noi, în pofida stării de urgență. Urmare a unui demers al Comisiei Electorale Centrale, deputații au aprobat un Proiect de Hotărâre, care prevede acest lucru.

Decizia Parlamentului vine după ce la 10 martie curent Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis suspendarea executării unor hotărâri cu privire la organizarea alegerilor locale noi din 15 mai 2022 în mai multe localități din R. Moldova, din cauza instituirii stării de urgență pentru 60 de zile în R. Moldova.

Astfel, Hotărârea Parlamentului nr. 41/2022 privind declararea stării de urgență a fost completată cu un articol, care prevede că „prezenta stare de urgență nu afectează organizarea și desfășurarea alegerilor locale noi din primăvara anului 2022 în unele unități administrativ teritoriale”.

Astfel, în 12 localități ale țării urmează să fie desfășurate alegeri pentru funcția de primar sau pentru o nouă componență a consiliului comunal.

Autorii proiectului susțin că modificarea Hotărârii Parlamentului privind declararea stării de urgență este necesară, pentru a evita crearea unui blocaj în organizarea alegerilor locale noi.

Proiectul de Hotărâre a fost susținut cu votul a 85 de deputați și intră în vigoare la data adoptării.

În context, la 15 mai 2022, în următoarele localități. vor avea loc alegeri locale noi: comuna Ghetlova, raionul Orhei, comuna Horodiște, raionul Rezina, satul Zastânca, raionul Soroca, satul Moara de Piatră, raionul Drochia; satul Tătărești, raionul Strășeni; satul Glinjeni, raionul Fălești; satul Păulești, raionul Călărași, comuna Alexăndrești și satul Zăicani, raionul Râșcani și satul Hagimus, raionul Căușeni. Totodată, în această zi, urma să fie aleasă și noua componență a Consiliului comunal Lozova din raionul Strășeni.

Alegerile locale noi din 15 mai 2022 au fost suspendate