Parlamentul a acceptat demisia lui Cicolea. Când își va înceta activitatea Guvernatorul BNM

Cu votul a 54 de voturi, Parlamentul a acceptat cererea de demisie a Guvernatorului Băncii Naționale, Sergiu Cioclea. Deputații au adoptat o hotărâre prin care Sergiu Cioclea urmează să își încheie activitatea la Banca Națională pe 30 noiembrie curent.

În cererea adresată președintelui Parlamentului, Cioclea a precizat că motivele cererii sale de demisie sunt de ordin personal.

După aproape trei ani de activitate, Sergiu Cioclea și-a anunțat demisia din funcția de Guvernator al BNM pe 20 noiembrie în cadrul unui briefing de presă. Acesta a declarat că și-a fixat drept scop să lucreze la BNM atât timp cât va fi necesar pentru a consolida sistemul bancar din R. Moldova și pentru a scoate sistemul financiar din criză. Cioclea consideră că și-a realizat misiunea, așa că își încetează mandatul.

Ser­giu Cio­clea a fost îna­in­tat la şefia BNM de către Comi­sia de selec­tare a can­di­da­tu­lui la fun­cţia de guver­na­tor, la 2 martie 2016. La numirea sa în funcție Cioclea avea 42 de ani. În ulti­mii 20 de ani, şi-a făcut stu­di­ile şi a mun­cit în Franţa. Este eco­no­mist, spe­cia­li­zat în Pieţele Emer­gente, în spe­cial din Europa cen­trală şi de est, Rusia, CSI şi Tur­cia. Este expert în fuziuni şi achi­zi­ţii, reor­ga­ni­zări, ges­tio­na­rea şi admi­nis­tra­rea acti­ve­lor, capi­tal de risc, cer­ce­tări eco­no­mice și pieţe de capi­tal.  Ser­giu Cio­clea deţine cetă­ţe­nie tri­plă şi vor­beşte flu­ent în engleză, rusă şi fran­ceză. ZdG a scris despre averea din R. Moldova a lui Sergiu Cioclea și faptul că acesta a fost coleg de școală, timp de zece ani, cu fostul guvernator Dorin Drăguțanu.

Pre­ci­zăm că Banca Națio­nală a Mol­do­vei a avut doi guver­na­tori. Este vorba des­pre Leo­nid Tal­maci şi Dorin Dră­gu­ţanu. Ulti­mul a ple­cat din frun­tea insti­tu­ţiei în data de 21 sep­tem­brie, moti­vând pre­siuni poli­tice, dar con­ti­nuă să asi­gure inte­ri­ma­tul până la desem­na­rea unui nou guver­na­tor. ZdG a scris despre averea și afacerile lui Dorin Dră­gu­ţanu. Acesta,  în anii cât a con­dus insti­tu­ţia, a dus un trai de lux. Drăguțanu are casă şi maşină de mili­oane, iar una din fir­mele soţiei sale a obţi­nut doar în ulti­mul an şi jumă­tate con­tracte de peste 5 mili­oane de lei cu insti­tu­ţii ale sta­tu­lui.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *