Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Parlamentul a abrogat hotărârea privind…

Parlamentul a abrogat hotărârea privind imixtiunea Fundației „Otwarty Dialog” în treburile interne ale R. Moldova

Hotărârea privind raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind imixtiunea Fundației „Otwarty Dialog” (Dialog Deschis) și a fondatoarei acesteia Ludmila Kozlowska în treburile interne ale R. Moldova și privind finanțarea unor partide politice a fost abrogată. Pentru asta au votat 59 de deputați în ședința Parlamentului de joi, 2 februarie.

„Acea Hotărâre a fost un instrument de hărțuire a partidelor politice de opoziție, conținând substrat politic pronunțat, iar abrogarea documentului este necesară pentru excluderea pe viitor a persecuțiilor politice de pe poziția de putere politică și asigurarea exercitării drepturilor civile și de libertate politică”, a declarat vicepreședintele Parlamentului Mihail Popșoi.

Hotărârea, adoptată în anul 2018, constata o pretinsă implicare activă a asociațiilor obștești străine sau autohtone cu finanțare străină în finanțarea directă și indirectă a activităților partidelor politice.

În anul 2018, Partidul Democrat din Moldova (PDM) a cerut inițierea unei anchete parlamentare care să investigheze presupusa finanțare ilegală a partidelor de opoziție. Ziarul de Gardă a scris atunci că pediștii afirmă că organizația Kozlovskăi a atacat „în mod constant imaginea statului nostru, clasa politică de la Chișinău, în fața partenerilor de dezvoltare, exercitând și imixtiune ilegală în activitatea politică moldovenească”.