Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Pacientele cu cancer mamar vor…

Pacientele cu cancer mamar vor beneficia de asistență psihologică gratuită în cadrul fiecărei ședințe de reabilitare – ministra Sănătății

Pacientele care suferă de cancer mamar vor primi, în obligatoriu, asistență psihologică gratuită în cadrul fiecărei ședințe de reabilitare. În acest sens, Institutul Oncologic din Chișinău a angajat câțiva psihologi, dar și a invitat pentru stagiere studenții-psihologi din ultimii ani de studii. Despre asta a anunțat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

De asemenea, ministra Nemerenco a menționat că a discutat cu Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) care a confirmat disponibilitatea de a procura echipamentul necesar secției de reabilitare din cadrul Institutul Oncologic: „Am discutat posibilitatea de finanțare pentru a realiza lucrări de reparație a acestei secții și ai majora capacitatea”.

Totodată, ministra Sănătății, Ala Nemerenco menționează că a discutat cu Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) pentru ca toate serviciile acordate în secția de reabilitare din cadrul Institutul Oncologic „să fie gratuite, astfel nicio pacientă nu trebuie să plătească”.

„Secția dată (de reabilitare din cadrul Institutul Oncologic n.r.) dispune de personal competent, atent cu pacientele, însă echipamentele și anturajul – ca în depărtații ani ’70. Paturile ajung cu plasele la podea, aparatul pentru drenaj e unul singur, alte echipamente chineto- și fizioterapetice – din veacul demult apus, listele de așteptare – lungi. Saloanele întunecate induc și unui om sănătos stare de depesie, d-apoi pacientelor cu un așa diagnostic…”, a scris ministra Ala Nemerenco pe Facebook.

Totodată, Ala Nemerenco a menționat că din acest an toate femeile care suportă operații chirurgicale în cazuri maligne și benigne de patologie oncologică a glandei mamare, beneficiază de endo- și exporoteze mamare gratuit din contul Fondului de AOAM.