Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Operațiunea de import a unui…

Operațiunea de import a unui lot de cerbi din Ucraina, sistată temporar. Precizările ANSA

Sursa foto: epochtimes-romania.com

Operațiunea de import a unui lot de animale (cerbi) din Ucraina a fost sistată temporar. Potrivit unui comunicat al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), motivul ar fi actele de însoțire, care nu corespundeau cadrului legal stabilit între Ucraina și R. Moldova.

Astfel, reprezentanții ANSA îndeamnă agenții economici să se informeze corect înainte de a efectua operațiuni de import a animalelor și să se asigure că dispun de toate actele necesare (conform modelelor stabilite) înainte de a efectua procedura de import.

„Pe 22 aprilie 2024, la punctul de inspecție la frontieră Criva-Mămăliga, inspectorii pe domeniul veterinar din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au examinat un lot de animale (cerbi) cu acte de însoțire, care nu corespundeau cadrului legal stabilit între Ucraina și R. Moldova. Astfel, Certificatul veterinar prezentat inspectorilor ANSA, precum și conținutul acestuia, nu corespundea modelului de certificat sanitar- veterinar pentru astfel de specii de animale, care a fost agreat în anul 2022 între Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Autoritatea Veterinară din Ucraina.

Mai mult, nu corespundeau nici datele de identificare a animalelor cu cele reflectate în documentul prezentat, iar agentul economic nu era înregistrat în sistemul informațional TRACES (Trade Control and Expert System). Operatorul a fost informat despre procedurile de înregistrare în sistemul informațional TRACES, iar inspectorii ANSA de comun cu colegii din cadrul autorităților din Ucraina depun toate eforturile pentru a soluționa problema și pentru a obține de la autoritatea pe domeniul veterinar din țara vecină garanțiile de sănătate a animalelor (în conformitate cu modelul de certificat sanitar veterinar agreat anterior)”, se spune în comunicat.

Agenția dă asigurări că se depun „eforturi pentru a găsi soluții optime, astfel încât să nu fie afectată nici starea de sănătate a efectivelor de animale domestice sau din fauna sălbatică din R. Moldova”.