Principală  —  IMPORTANTE   —   ONG-urile de media cer anularea…

ONG-urile de media cer anularea hotărârii Adunării Populare a Găgăuziei care încalcă dreptul constituțional la libera exprimare

Imagine-simbol

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media își exprimă îngrijorarea în legătură cu încercările Adunării Populare a Găgăuziei de a submina libertatea de exprimare a mass-mediei și solicită intervenția neîntârziată a oficiului teritorial al Cancelariei de Stat pentru anularea actului normativ emis în acest sens, scrie Asociația Presei Independente (API).

ONG-urile de media cer Adunării Populare a Găgăuziei să-și anuleze „hotărârea vădit ilegală” și să se renunțe pe viitor la inițiativele legislative care restrâng, în mod ilegal, drepturile și libertățile jurnaliștilor. Totodată, organizațiile neguvernamentale solicită oficiului teritorial al Cancelariei de Stat să exercite controlul de legalitate asupra actului normativ al Adunării Populare a Găgăuziei și să sesizeze direct instanța de contencios administrativ în vederea anulării acestuia.


Potrivit API, pe 26 mai 2022, Adunarea Populară a unității teritoriale autonome Găgăuzia (UTAG) a emis o hotărâre prin care a instituit interdicția ca mass-media să documenteze și să răspândească pe teritoriul UTAG materiale ce vizează reflectarea și propaganda relațiilor netradiționale (Pct. 3 al Hotărârii: «Запретить Средствам Массовой Информации производство и распространение на территории АТО Гагаузия материалов по вопросам освещения и пропаганды нетрадиционных отношений»).

Potrivit legii, Găgăuzia este administrată în temeiul Constituției R. Moldova, a altor legi ale statului și a „actelor normative ale Adunării Populare a Găgăuziei, care nu vin în contradicție cu Constituția și legislația R. Moldova”.

„Aducem la cunoștința membrilor Adunării Populare a UTAG că art. 32 al Constituției R. Moldova garantează oricărui cetățean libertatea gândirii, a opiniei, precum și libertatea exprimării în public prin orice mijloc posibil. Articolul 111 al Legii Supreme prevede că pe teritoriul UTAG sunt garantate toate drepturile și libertățile prevăzute de Constituția şi legislația Republicii Moldova. Totodată, potrivit prevederilor Legii cu privire la libertatea de exprimare, statul garantează libertatea de exprimare a mass-mediei și nimeni nu poate interzice sau împiedica presa să răspândească informații decât în condițiile legii”, notează API.

Conform API, interdicțiile legiferate de către Adunarea Populară a Găgăuziei constituie un abuz în raport cu libertatea presei și contravin prevederilor Constituției R. Moldova și ale altor legi ale statului.

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media:

Centrul pentru Jurnalism Independent 

Asociația Media Guard  

Asociația Presei Electronice 

Asociația Presei Independente 

Comitetul pentru Libertatea Presei  

RISE Moldova