Principală  —  Ştiri  —  Social   —   OMS: Decalajul dintre bogaţi şi…

OMS: Decalajul dintre bogaţi şi săraci se măreşte din cauza vaccinului anti-COVID: „Ţările bogate lansează vaccinuri, iar cele mai puţin dezvoltate urmăresc şi aşteaptă”

Tedros Adhanom Ghebreyesus
g4itmedia.ro

Decalajul dintre bogaţi şi săraci în ceea ce priveşte vaccinul anti-Covid se măreşte, a precizat Organizația Mondială a Sănătății, care are nevoie de 26 de miliarde de dolari pentru a accelera accesul la instrumentele de luptă împotriva Covid-19, notează Le Figaro.

„Naţionalismul vaccinului ar putea costa economia globală până la 9,2 trilioane de dolari,” a declarat şeful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, citând un nou studiu al Camerei Internaţionale de Comerţ. 

„Aproape jumătate din această sumă sau 4,5 trilioane de dolari, ar fi pierdută pentru cele mai bogate economii,” a adăugat el. Directorul OMS a indicat, de asemenea, că dispozitivul pentru accelerarea accesului la instrumentele de combatere a Covid-19, denumit ACT Accelerator, are nevoie de 26 miliarde de dolari în 2021 (21,4 miliarde de euro), scrie Le Figară, citat de Mediafax. 

Lansat la sfârşitul lunii aprilie 2020, în cadrul unui eveniment co-organizat de directorul OMS, preşedintele francez, preşedintele Comisiei Europene şi Fundaţia Bill & şi Melinda Gates, ACT îşi propune să accelereze dezvoltarea şi producerea de diagnostice, tratamente şi vaccinuri împotriva noului coronavirus şi asigurarea accesului echitabil la acestea.

„Pe plan naţional, vaccinul poate servi scopurilor politice pe termen scurt, dar este în interesul economic pe termen mediu şi lung al fiecărei naţiuni să susţină echitatea vaccinului”, a insistat Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

Până nu vom pune capăt pandemiei peste tot, nu se va termina”, a spus el. 

„Pe măsură ce vorbim, ţările bogate lansează vaccinuri în timp ce ţările cel mai puţin dezvoltate din lume urmăresc şi aşteaptă. Cu fiecare zi care trece, decalajul se măreşte între cei care au şi cei care nu au,” a adăugat directorul OMS.

Potrivit datelor Worldomaters, la nivel mondial, au fost confirmate 100,318,660 cazuri de COVID. Totodată, 2, 150, 615 oameni au decedat în urma complicațiilor, iar 72, 368, 40 s-au recuperat.