Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ombudsmanul copilului consideră discriminatorii unele…

Ombudsmanul copilului consideră discriminatorii unele prevederi ale legii privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, a expediat în adresa președintelui Parlamentului, prim-ministrului și ministrului Educației, Culturii și Cercetării o scrisoare prin care solicită reexaminarea unor prevederi ale Legii privind anularea examenelor naţionale de absolvire a programelor de studii în învăţământul general, sesiunea de examinare 2020, în vederea excluderii unor tratamente discriminatorii.

Potrivit unei comunicat de presă, anterior, Maia Bănărescu a recomandat Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media ca la adoptarea Legii cu privire la anularea examenelor naţionale de absolvire a programelor de studii în învăţământul general, sesiunea de examinare 2020, să ia în calcul opinia elevilor la tema dată.

„Punctul de vedere al Ombudsmanului Copilului a fost luat în considerare cu excepția recomandări aplicării acestei legi – anularea examenelor naţionale de absolvire a programelor de studii în învăţământul general – și față de restanţierii din anii precedenţi, persoanele care au finalizat programa de liceu în instituţiile de învăţământ superior, care s-au înscris pentru a susţine examenul în sesiunea de examene 2020 şi persoanele care au solicitat susţinerea examenului de bacalaureat în regim de externat”, se arată în comunicat.

În forma actuală, unele prevederi ale Legii menționate anterior, în opinia Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, sunt contradictorii și neracordate, creează o situaţie confuză, discriminatorie şi contrară principiilor generale. Or, în temeiul art. 4, alin. (2), lit. a) al Codului Educaţiei Republicii Moldova, statul asigură prin politica sa în domeniul educaţiei „dreptul fundamental la educaţie, indispensabil pentru exercitarea celorlalte drepturi ale omului ”.

„Astfel, tinerilor care nu vor fi eliberați de la susţinerea examenelor naţionale le va fi încălcat nu doar dreptul fundamental la educaţie (deoarece nu vor putea accede la învăţământul superior), ci și cel la sănătate. Aceasta deoarece riscul îmbolnăvirii cu COVID-19 este egal şi iminent pentru toate categoriile de absolvenţi ai învăţământului general, iar politica statului în domeniul educaţiei trebuie să fie una general aplicabilă şi nediscriminatorie”, susține avocatul copilului.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului își reiterează propunerea privind modificarea prevederilor analizate în adresarea sa, în conformitate cu standardele internaţionale, şi solicită reexaminarea acestora în vederea excluderii oricăror tratamente discriminatorii admise prin adoptarea Legii privind anularea examenelor naţionale de absolvire a programelor de studii în învăţământul general, sesiunea de examinare 2020.