Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ombudsmanul a contestat la CC…

Ombudsmanul a contestat la CC condițiile de stabilire a pensiei pentru îngrijitorii de persoane cu dizabilități severe

Avocatul Poporului a contestat la Curtea Constituțională prevederi din Legea cu privire la sistemul public de pensii referitoare la asimilarea stagiului de cotizare pentru persoanele care au îngrijit de persoane cu grad sever de invaliditate.

Avocatul Poporului consideră că prin unele modificări ale sistemului de pensii, votate în Parlament la 16 decembrie 2016, s-a instituit o inechitate în raport cu persoanele care au îngrijit/îngrijesc persoane cu grad sever de dizabilitate, după 1 ianuarie 1999 și care continuă să îngrijească de copiii/persoanele cu dizabilitate severă după atingerea vârstei de 18 ani

Asta deoarece perioada de îngrijire de persoane cu grad sever de dizabilitate după 1 ianuarie 1999 nu se asimilează stagiului de cotizare pentru a beneficia de pensii conform Legii privind sistemul public de pensii.

Pentru că îngrijesc permanent de apropiați cu dizabilități severe, aceste persoane nu au posibilitate reală de a se angaja în câmpul muncii și de a contribui la bugetul asigurărilor sociale, decît prin angajarea în calitate de asistent personal.

Din cauza că perioada de îngrijire a persoanei cu dizabilități severe nu este asimilată stagiului de cotizare, mărimea pensiei pentru limită de vârstă va fi mai mică.

Asta deoarece, în condițiile legii, neacumularea stagiului necesar pentru pensionare are drept efect, fie stabilirea pensiei incomplete (proporțional stagiului de cotizare calculat), fie stabilirea alocației sociale (în cazul neacumulării stagiului minim de cotizare de 15 ani).

În sesizare se mai precizează că mărimea pensiei minime pentru limită de vârstă la 1 ianuarie 2019 constituia 1025 lei și se acordă doar în cazul în care beneficiarul pensiei a demonstrat un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, media anuală pe țară a minimului de existență pentru anul 2018 a constituit 1891 lei pe lună.

Astfel, ombudsmanul consideră că șansele îngrijitorilor de a avea o pensie decentă, în condițiile normelor contestate, sunt minime. În cel mai bun caz, îngrijitorul va putea avea o pensie parțială conform stagiului îndeplinit. De regulă, persoanele respective fie că beneficiază de o pensie minimă, fie de o alocație socială, ambele fiind sub valoarea minimului de existență. Mai mult, perioadele asimilate stagiului de cotizare se limitează până la 8 ani pentru aceste persoane.

Avocatul Poporului a solicitat Curții Constituționale declararea neconstituțională a următoarelor prevederi legislative din Legea nr. 156 din 14.10.1998 privind sistemul public de pensii:

– sintagma „până la 1 ianuarie 1999” din textul articolului 5 alineatul (2) litera g);

– sintagma „până la 1 ianuarie 1999” din textul articolului 50 alineatul (1), în măsura în care se referă la activitățile specificate la litera d) din acest articol;

– sintagma „a unui copil cu dizabilitate severă sub vârsta de 18 ani” din textul articolului 5 alineatul (2) litera d);

– articolul 5 alineatul (3), în măsura în care se referă la perioada de îngrijire de persoane cu dizabilități severe și copii cu dizabilități severe.