Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   O angajată a Preturii sectorului…

O angajată a Preturii sectorului Rîșcani, condamnată cu suspendare pentru corupere pasivă și fals în acte publice într-un dosar privind serviciul civil

Imagine simbol

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentința într-o cauză penală ce vizează acțiunile specialistei principale din cadrul Secției cultură, tineret și sport a Preturii sectorului Rîșcani, municipiul Chișinău, învinuită de corupere pasivă și fals în acte publice, conform unui comunicat de presă publicat marți, 1 august, de către Procuratura Anticorupție (PA).

Prin sentința din 24 iulie 2023, instanța a recunoscut vinovată inculpata de comiterea coruperii pasive, stabilindu-i o pedeapsă sub formă de trei ani de închisoare în penitenciar semînchis pentru femei cu amendă în mărime de 200 000 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de cinci ani, pedeapsa fiind suspendată condiționat pe o perioadă de probațiune de patru ani.

Inculpata a fost recunoscută vinovată și de comiterea infracțiunii fals în acte publice, însă procesul penal a fost încetat din cauza intervenirii termenului de prescripție, aceasta fiind liberată de la răspundere penală.

Totodată, s-a dispus confiscarea din contul inculpatei în beneficiul statului, a contravalorii mijloacelor bănești în sumă de 17 750 de lei, cu titlu de bunuri/valori valutare rezultate din săvârșirea infracțiunii imputate acesteia.

Cauza penală a fost pornită în anul 2017, de către Centrul Național Anticorupție, iar potrivit materialelor, în perioada anilor 2014-2015, inculpata, activând în calitate de specialistă principală în cadrul Secției cultură, tineret și sport a Preturii sectorului Rîșcani, municipiul Chișinău, a pretins și primit de la trei cetățeni mijloace bănești ce nu i se cuvin, în sumă totală de 17 750 de lei. Potrivit PA, banii iau fost oferiți pentru perfectarea și eliberarea actelor privind îndeplinirea serviciului civil (de alternativă) în privința unei persoane care nu întrunea condițiile necesare, în acest sens înscriind  în documentele oficiale sub forma livretelor serviciului civil date vădit false referitor la îndeplinirea de către titular a serviciului civil (de alternativă), precum și a falsificat documentul oficial sub forma adeverinței eliberate aceluiași titular.

Urmărirea penală în prezenta cauză a durat aproximativ 5 luni, inculpata și-a recunoscut parțial vina, iar judecarea cauzei a durat aproape 6 ani.

Potrivit legii, serviciul civil este un serviciu de stat, social util şi benevol, reprezentînd o alternativă pentru cetăţenii R. Moldova care, din convingeri religioase, pacifiste, etice, morale, umanitare şi din alte motive similare, nu pot îndeplini serviciul militar în termen. 

Sentința este cu drept de recurs la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.