Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Numărul populației R. Moldova va…

Numărul populației R. Moldova va fi revizuit

Biroul Național de Statistică (BNS) a dat start unui nou proiect de modernizare a colectării și producerii datelor statistice despre populație. Proiectul cu o durată de doi ani este susținut de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și își propune să revizuiască numărul populației pe vârste și sexe, cu aplicarea definiției internaționale de „reședință obișnuită”, pentru perioada 2014‑2019 din fiecare localitate.

De asemenea, BNS va estima migrația internă și migrația internațională la nivel teritorial, în baza datelor Agenției Servicii Publice despre schimbarea domiciliului și în baza traversărilor frontierei de stat de către persoanele fizice, oferite de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.

În luna iulie 2019, BNS a prezentat numărul revizuit al populației Republicii Moldova pentru perioada 2014-2018 (date provizorii pentru 2018), inclusiv datele despre migrația internațională la nivel național. Astfel, pentru anul 2018, numărul populației cu reședință obișnuită în țară a constituit 2,68 milioane de persoane, iar migrația netă internațională a constituit minus 48,6 mii persoane. Proiectul va costa 566 620 USD și se va desfășura în perioada decembrie 2019-decembrie 2021.

Reşedinţă obişnuită – locul în care persoana a trăit preponderent în ultimele 12 luni indiferent de absenţele temporare (în scopul recreării, vacanţei, vizitelor la rude şi prieteni, afacerilor, tratamentului medical, pelerinajelor religioase etc.).