Principală  —  Ştiri  —  Social   —   NTV Moldova, sancționat cu o…

NTV Moldova, sancționat cu o amendă de 15 mii de lei „pentru prezentarea părtinitoare a unei știri”. Postul de televiziune s-a ales și cu o avertizare publică

Postul de televiziune „NTV Moldova” a fost sancționat cu amendă în valoare de 15 000 de lei pentru că a încălcat prevederile Codului serviciilor media audiovizuale, privind informarea corectă a cetățenilor. De asemenea, NTV Moldova s-a ales cu o avertizare publică pentru prezentarea unei știri, în lipsa surselor imaginilor. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Consiliului Audiovizualului din data de 26 august 2022.

Mai exact, NTV Moldova a fost amendat cu 15 000 de lei „pentru prezentarea părtinitoare și cu rea-credință a unei știri în care deputatul BCS, Vladimir Voronin, a afirmat neprobat că prețurile la gaz au crescut din cauza vizitei la Kiev a președintei Maia Sandu și întrevederii cu omologul său, președintele Volodimir Zelenski”. Este vorba despre buletinului informativ din 13 iulie 2022, ora 19:00, difuzat de „NTV Moldova”, care a fost monitorizat în urma unei autosesizări a președintei CA, Liliana Vițu.

„Conținutul știrii cuprinde, printre mai multe declarații critice la adresa guvernării ale liderului PCRM, Vladimir Voronin, şi o opinie potrivit căreia: „Ţara e destrămată, ţara e distrusă, oamenii fug din ţară, copii nu se nasc, oamenii mor, iar a venit Covid-ul înapoi, e sărăcie, foame, nevoie. Vine iarna, nimeni nu se gândește ce o să fie cu preţul la gaz. Preţul la gaz, după vizita cucoanei în Kiev s-a majorat peste o săptămână, s-a dublat cu 50%. Deodată au reacţionat ruşii şi „Gazprom-ul”. Nu se ştie ce o să fie”, comentariile fiind însoțite de imagini de la întrevederea președinților Maia Sandu și Volodimir Zelenski, precum și drapelul „Gazprom”.

Astfel, opiniile prezentate de Vladimir Voronin nu au fost însoţite de probe, iar informaţia prezentată în cadrul ştirii date cu privire la legătura dintre preţul la gaz şi vizita şefei statului la Kiev poate fi calificată drept informare cu rea-credință. Potrivit „Moldova – Gaz”, condiţiile contractului de livrare a gazelor, dar și preţul gazelor se modifică în funcţie de cotaţiile de tip spot pe bursa europeană de gaze, precum şi de preţul la produsele petroliere, iar autorităţile Republicii Moldova, inclusiv Preşedinţia, nu pot influenţa în vreo formă evoluţia preţurilor la gaze sau petrol pe piaţa internaţională”, anunță CA. 

NTV Moldova s-a ales și cu avertizare publică, după ce, potrivit Consiliului Audiovizualului, a prezentat o știre despre revoltele din Sri Lanka, fără a indica sursa imaginilor.

„Membrul Consiliului Audiovizualului, Ruslan Mihalevschi, a menționat că în subiectul dedicat revoltelor din Sri Lanka au fost folosite imagini preluate din alte surse, dar fără a fi indicată sursa acestor imagini, ceea ce constituie încălcare a art. 13 alin. (5) lit. e) din Cod: „în cazul prezentării înregistrărilor provenite din alte surse decât cele ale redacției, să se precizeze acest lucru”. Pentru prezentarea înregistrărilor în lipsa surselor, serviciul media audiovizual de televiziune „NTV Moldova” a fost avertizat public”, anunță Consiliul Audiovizualului.

Tot în ședința Consiliului Audiovizualului din 26 august 2022, au fost examinate rezultatele monitorizării furnizorilor de servicii media audiovizuale: „KISS FM”, „RETRO FM”, „ Radio 7/ Радио 7”, „Radio 21”,  „Radio Dor 93,0 FM”, „Radio Zum 1” și „Radio Studentus”, privind respectarea prevederilor din Codul serviciilor media audiovizuale, urmare a autosesizării vice-președintei Consiliului Audiovizualului, Ana Gonța.

Astfel, Radio 21, Radio Zum 1 și Radio Dor 93,0 FM s-au ales cu câte o avertizare publică pentru lipsa programelor locale și în limba română.