Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Noi măsuri de protecție în…

Noi măsuri de protecție în incinta și proximitatea Aeroportului Internațional Chișinău: se sistează activitatea sălii VIP, iar accesul este permis doar persoanele care sunt implicate la traficul transfrontalier

Foto: Poliția de Frontieră

La Aeroportul Internațional Chișinău au fost instituite noi măsuri de securitate, conform dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale din 11 august, anunță Poliția de Frontieră a R. Moldova.

Astfel, pentru a asigura securitatea și protecția Aeroportului a fost sistată activitatea sălii VIP din incinta aerogării și a fost interzis accesul altor persoane, cu excepția pasagerilor, angajaților agenților economici sau autorităților publice care activează acolo și membrilor echipajelor.

Totodată, Poliția de Frontieră a primit atribuții de acordare a suportului la examinarea clădirilor și teritoriului Aeroportului Internațional Chișinău în scopul identificării materialelor sau substanțelor explozive. Pentru asigurarea implementării acestor atribuții, polițiștii de frontieră vor fi instruiți și asistați permanent de către un angajat al Inspectoratului General al Poliției cu „competențe de identificare a substanțelor explozive și de asigurare a respectării procedurilor de reacție în situații de alertă cu explozibil”.

„Poliția de Frontieră informează că împreună cu alte autorități de stat continuă să implementeze acțiuni concrete care au menirea să asigure securitatea cetățenilor și a statului R. Moldova”, se arată în comunicatul emis de instituție.

De luni, 1 august, au intrat în vigoare noile reguli privind accesul în Aeroportul Internațional Chișinău. Noile măsuri restrictive au venit în contextul zecilor alerte cu bombă anunțate anterior pe aeroportul de la Chișinău.

Astfel, accesul în Aeroportul Internațional Chișinău este strict pentru personalul aeroportuar și pentru persoanele participante la traficul transfrontalier. În acest sens au fost stabilite coridoare separate pentru intrarea și ieșirea din Aeroport.

Intrarea în Aeroport se permite în baza prezentării tiketului și a documentului de călătorie, controlul cărora va fi efectuat de către reprezentații administrației aeroportuare. După procedură, pasagerul va continua cu înregistrarea la rută, ulterior se va prezenta la controlul documentelor de călătorie și cel de securitate, urmând așteptarea cursei în sala sterilă.

Potrivit autorităților, primul filtru de control de securitate este la intrarea în Aeroport, unde polițiștii de frontieră asigură controlul scanat al bagajelor de mână, dar și al valizelor.

Cu referință la spațiul de parcare în fața Aeroportului, este interzisă staționarea, fiind permisă doar parcarea în locurile special amenjate unde accesul este asigurat de către administrația aeroportuară prin controlul și verificarea mașinilor suplimentar.  

Totodată, echipaje mixte INSP și IGC patrulează zilnic în proximitatea Aeroportului și pot interveni cu suportul necesar în asigurarea securității aeroportuare.