Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ninge în mai multe raioane…

Ninge în mai multe raioane ale R. Moldova. Recomandările autorităților pentru șoferi

Zăpada s-a așternut în mai multe zone din R. Moldova. În acest context, Inspectoratul Național de Securitate Publică al IGP recomandă șoferilor să adapteze viteza cu care se deplasează și să păstreze o distanță suficientă față de vehiculul din față. Potrivit INSP, carosabilul acoperit cu zăpadă sau polei afectează capacitatea autovehiculelor de a frâna sau a vira.

INSP susține că toate drumurile sunt accesibile, iar autospecialele împrăștie material antiderapant.

Conform datelor Serviciul Hidrometeorologic de Stat, în legătură cu deplasarea unui ciclon sudic în intervalul 27- 28 ianuarie, se prevede condiții meteorologice complicate. Pe arii extinse vor cădea precipitații puternice sub formă de lapoviță și ninsoare. Va avea loc intensificarea vântului din nord de până la 15/20 m/s, iar izolat va viscoli și se vor forma troiene.

În acest context, salvatorii îndeamnă cetățenii să țină cont de avertizările meteo și de indicațiile autorităților.

INSP recomandăm șoferilor, înainte de a porni în călătorie, să se informeze cu privire la starea drumului pe traseul pe care urmează să-l parcurgă și să se asigure cu rezerve de combustibil și apă.

  • Rulați cu viteză redusă pe un carosabil alunecos sau acoperit cu zăpadă, evitați bruscarea comenzilor autovehiculului și folosiți frâna de motor pentru reducerea vitezei.
  • Nu porniți la drum dacă nu aveţi dotat autovehicul cu anvelope pentru sezonul rece.
  • îmbrăcaţi-vă gros, folosiţi haine uşoare şi impermeabile;
  • îmbrăcaţi copiii cu haine corespunzător vremii;
  • evitaţi expunerea îndelungată la temperaturi scăzute şi aflarea în locuri deschise, suflate de vânt, în stații, piețe etc.