Principală  —  IMPORTANTE   —   Moldovenii care au muncit legal…

Moldovenii care au muncit legal în Letonia ar urma să beneficieze de pensii

Sursa: moldova.europalibera.org

Moldovenii stabiliți în Letonia vor putea beneficia de pensii sau de alte prestații sociale, după ce Parlamentul a ratificat un acord în domeniul securității sociale, semnat la Bruxelles în decembrie 2023.

Acordul dintre R. Moldova și Letonia în domeniul securității sociale vizează lucrătorii migranți din R. Moldova, care muncesc sau au muncit pe teritoriul unuia sau ambelor state contractante.

„Este vorba despre angajați, lucrători independenți, lucrători detașați, personalul misiunilor diplomatice și posturilor consulare. Aceste persoane vor putea beneficia de o serie de garanții de securitate socială:  pensia pentru limită de vârstă, pensia de dizabilitate cauzată de afecțiuni generale, pensia și indemnizația de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale, pensia de urmaș și ajutorul de deces”, se arată într-un comunicat remis de Parlament.

Potrivit Acordului, fiecare stat contractant va achita partea de pensie calculată proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu. 

Până în prezent, R. Moldova a încheiat acorduri de securitate socială cu 18 state, 16 dintre acestea fiind membre ale Uniunii Europene.