Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Moldovenii antrenați în munci agricole…

Moldovenii antrenați în munci agricole sezoniere pe teritoriul Germaniei vor avea, începând cu anul viitor, aceleași drepturi ca și lucrătorii locali, după ce R. Moldova a semnat un memorandum cu Republica Federală

sursa: MSMPS

Moldovenii antrenați în munci sezoniere agricole în Germania vor avea aceleași drepturi ca și lucrătorii locali, susțin responsabilii din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) al R. Moldova, care au semnat joi, 1 iulie, un Memorandum de cooperare cu Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă a Germaniei.

„Semnarea memorandumului de cooperare va asigura un cadru de garanții legale pentru lucrătorii moldoveni, bazat pe echitate și condiții egale de muncă cu lucrătorii germani și va contribui la protejarea drepturilor acestora, în contextul desfășurării unei munci sezoniere agricole pe teritoriul Germaniei”, menționează secretarul de stat al MSMPS Vasile Cușca.

Potrivit autorităților, acordul prevede o serie de garanții pentru lucrători – încheierea contractului de muncă direct cu angajatorul, garantarea șederii legale prin emiterea permisului de muncă, asigurarea condițiilor de muncă egale cu cele ale lucrătorilor locali germani, oferirea de către angajator a asigurării medicale pe perioada angajării, posibilitatea de a beneficia de concediu și asigurare socială, în cazul angajării de lungă durată sau angajării repetate a lucrătorilor moldoveni.

Documentul diplomatic stabilește și un mecanism de protecție a cetățenilor R. Moldova în cazul în care drepturile acestora nu vor fi respectare, mai susțin reprezentanții MSMPS.

Prevederile memorandumului vor intra în vigoare la începutul anului 2022.

Pe 19 mai curent, președinta R.Moldova, Maia Sandu, fiind într-o vizită oficială la Berlin, a menționat după întrevederea cu omologul său german că apreciază deschiderea autorităților germane de a semna un acord privind angajarea cetățenilor R.Moldova la munci sezoniere, în agricultură, în Germania.