Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Moldova inegală: Cetățenii din sate,…

Moldova inegală: Cetățenii din sate, mai informați cu privire la activitatea APL decât cei din orașe

Majoritatea cetățenilor sunt conștienți de drepturile lor cu privire la accesul la informații de interes public. Accesul la informație este determinat de percepția cetățenilor cu privire la dreptul acestora de a solicita informația și obligația autorităților publice locale (APL) de a informa din oficiu cetățenii sau comunitatea. Totuși, nu toți moldovenii beneficiază de acest drept. Concluziile sunt conținute în raportul „Moldova inegală”, care a fost elaborat de mai multe organizații.

Conform raportului, nivelul de informare a cetățenilor cu privire la activitatea APL este foarte mic. În acest caz sunt înregistrate inegalități. Excepție în acest sens constituie gospodăriile în care sunt persoane cu dizabilități. Acestea sunt mai informate despre activitatea APL, întrucât, cel mai probabil, interacționează mai des cu reprezentanții acestora – cum ar fi asistentul social.

„Nivelul de informare cu privire la activitatea APL ar putea fi parțial explicat și prin nivelul de educație și proximitate a cetățenilor de APL. Cu cât nivelul de educație este mai înalt, cu atât gradul de informare cu privire la activitatea APL este mai mare. Un alt aspect destul de important ce influențează nivelul de informare a cetățenilor îl reprezintă reședința respondenților. În zonele rurale, nivelul de informare cu privire la activitatea APL este mai înalt comparativ cu mediul urban. Am putea presupune că reședința în zona de proximitate cu APL favorizează și determină nivelul de informare”, menționează autorii raportului.

Sursa: Raportul „Moldova inegală”

Potrivit raportului, accesul la documente relevante, ce vizează activitatea APL, este și mai scăzut. La nivel național, doar 17% din cetățeni consideră activitatea Consiliului Local ca fiind una transparentă. Mai mult decât atât, ponderea cetățenilor care au avut acces la bugetul sau planul strategic al comunității este sub 8%. Aceasta variază de la 8% în cazul tinerilor la 3,5% în cazul persoanelor de etnie romă.

Totodată, este destul de mic și nivelul de implicare în procesul decizional, în special pentru grupurile vulnerabile.

Sursa: Raportul „Moldova inegală”

Raportul este realizat în cadrul proiectului „Inițiativa comună de promovare a oportunităților egale”, implementat cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare și Guvernului Suediei. Inițiativa își propune să îmbunătățească situația grupurilor marginalizate și vulnerabile, prin promovarea principiului egalității și nediscriminării în elaborarea și implementarea politicilor publice. Aceasta este a doua ediție a raportului cu privire la inegalitățile din Moldova. Primul raport a fost elaborat în anul 2017.

Foto-simbol: boscana.sat.md