Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ministrul Educației, în UTA Găgăuzia:…

Ministrul Educației, în UTA Găgăuzia: „Este esențial să avem un spațiu lingvistic comun”

Imagine simbol. Sursa: mec.gov.md

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, însoțit secretara de stat Adriana Cazacu, a vizitat unica instituție de învățământ cu predare în limba română din UTA Găgăuzia, precum și Universitatea de Stat din Comrat joi, 15 februarie, în cadrul unei deplasări în autonomie. Ministrul a discutat și cu profesorii și formatorii de limbă română din regiune.

În cadrul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din municipiul Comrat își fac studiile peste 600 de elevi și activează 45 de cadre didactice. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării (MEC), liceul este unica instituție de învățământ cu predare în limba română din autonomia găgăuză. Totodată, ministrul Perciun a vizitat Liceul Teoretic „Nicolai Tretiakov” din Comrat, în care-și fac studiile peste 780 de copii.

Potrivit unui comunicat emis de MEC, oficialul a vorbit despre inițiativa ministerului de a asigura cursuri opționale gratuite de limba română pentru cadrele didactice din regiune. În acest sens, ministrul a invitat profesorii să vină cu propuneri și sugestii privind  îmbunătățirea calității predării limbii române pentru alolingvii din Găgăuzia.

Vreau să exprim tot respectul și aprecierea din partea Ministerului Educației și Cercetării pentru munca pe care o faceți aici. (…) Pentru noi ca stat este esențial să avem un spațiu lingvistic comun, cetățeni care fac parte din același mediu de comunicare și ideatic și se simt parte a Republici Moldova”, a menționat ministrul la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”.

Necesitatea studierii limbii române și extinderea modalităților prin care poate fi învățată a constituit subiectul discuțiilor ministrului Dan Perciun cu profesorii și formatorii de limbă română din UTA Găgăuzia.

Dan Perciun a vorbit despre oportunitatea actuală oferită adulților de a se înscrie la cursurile de învățare a limbii române în cadrul programului național privind studierea limbii române, ediția 2024, lansat de MEC.

Profesorii din autonomie au venit cu propuneri de extindere a modalităților de învățare a limbii române prin asigurarea cu manuale a claselor superioare, introducerea unei probe orale la bacalaureat și organizarea taberelor de vară pentru copii pentru a crea „mediul propice” de a comunica în română.

Cu profesorii și studenții Universității de Stat din Comrat, oficialul de la Chișinău a discutat despre îmbunătățirea calității studiilor la universitățile din țară, promovarea internaționalizării învățământului superior și creșterea competitivității acestora.

Până la etapa actuală, circa opt mii de persoane s-au înscris la programul național privind studierea limbii române, ediția 2024. Înscrierea la cursuri a demarat la 1 februarie, iar persoanele interesate se pot înscrie până pe 29 februarie.