Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ministrul Afacerilor Interne: „Peste 4…

Ministrul Afacerilor Interne: „Peste 4 mii de cetățeni sunt în carantină la domiciliu”

Potrivit ministrului Afacerilor Interne, în prezent, peste 4 mii de persoane se află în carantină la domiciliu, fiind supravegheate de poliție pentru a nu încălca recomandările medicilor. Ministrul Pavel Voicu a mai declarat că forțele de ordine întâmpină probleme în actuala situație, în momentul în care unii cetățeni nu conștientizează pericolul față de care se expun.

„Cetățenii nu realizează riscurile. Este gravă iresponsabilitatea celor care au simptomele de bază și care refuză să se prezinte la medic. Avem două asemenea cazuri. Un bărbat, a fost adus forțat de poliție la spital. Al doilea caz este doamna cu copil care a părăsit, fără acordul medicilor, spitalul. Avem și cazuri de violență. Persoanele internate în spital amenință medicii, fumează în salon, fie pe coridoare”, menționează ministrul.

Ministrul a mai precizat că MAI, împreună cu lucrătorii medicali, este în stare să gestioneze situația actuală. Totodată, Voicu a subliniat că în ultimele zile se atestă o descreștere fluxului de persoane care trec frontiera R. Moldova la intrarea în țară.

„În ultimele 3 zile fluxul de pasageri se micșorează. În ultimele 24 de ore au intrat cu 1 214 persoane mai puțin decât în ziua precedentă. Este o scădere esențială a numărului cetățenilor care se întorc din UE. Avem însă o creștere a numărului de cetățeni care se întorc prin frontiera cu Ucraina. Se duce un lucru enorm cu pasagerii pentru a-i identifica pe cei cu simptome”, declară ministrul Voicu.

Până la 12 martie, în R Moldova au fost confirmate 6 cazuri de infecție cu COVID-19. Cazurile au fost confirmate la persoanele care au revenit în țară din zonele afectate de coronavirus.

Atenție! Pentru a preveni răspândirea infecției prin Coronavirus de tip nou, persoanele care revin din zonele cu izbucniri în focare de COVID-19, trebuie să respecte următoarele reguli

  • Persoanele care nu prezintă simptome asociate cu infecția Coronavirus de tip nou, revenite din regiunile cu izbucniri în focare de COVID-19, sau care au avut contact cu o persoană bolnavă de COVID-19, trebuie să se autoizoleze la domiciliu și să contacteze imediat la medicul de familie, pentru a fi examinate și plasate sub supraveghere la domiciliu pentru 14 zile. La necesitate, medicul de familie va elibera certificatul medical pentru a fi prezentat la locul de muncă, sau la studii. Persoanele se vor supune zilnic termometriei  și evaluării la simptomele unei infecții respiratorii acute.
  • Persoanele cu simptome ale infecției respiratorii acute, revenite din regiunile cu izbucniri în focare de Coronavirus de tip nou, sau care au fost în contact cu o persoană bolnavă de COVID-19, sunt apreciate ca ,,persoane suspecte la infecția COVID-19” și

–        Sunt izolate de celelalte persoane;

–        Este solicitat serviciul 112 pentru transportarea acestora în cadrul instituției specializate spitalicești;

–        Este prelevată proba pentru COVID-19;

–        Sunt izolate în condițiile spitalului specializat pînă la precizarea diagnosticului.

  • Toate persoanele care revin din regiunile cu izbucniri în focare de Coronavirus de tip nou,  trebuie să completeze, la zona de trecere a frontierei, fișele epidemiologice, cu indicarea corectă a datelor personale și a regiunii geografice din care revin. Fișele se transmit către echipele medicilor de familie din teritoriu pentru asigurarea supravegherii la domiciliu a persoanelor, timp de 14 zile.