Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ministra Sănătății susține că examinarea…

Ministra Sănătății susține că examinarea decesului tinerei de 19 ani din Anenii Noi se află „sub controlul” ei personal

Ministra Sănătății Ala Nemerenco a venit cu o reacție în cazul tinerei de 19 ani, care a decedat la câteva zile după ce a născut în Spitalul raional din Anenii Noi. Ministra spune că examinarea decesului tinerei Valeria Nicolaev din Anenii Noi, cât și a altor decese înregistrate anterior, „inclusiv în Cimișlia și Ștefan Vodă”, se află sub controlul ei personal.

„Consiliile raionale în a căror subordine se află spitalele raionale, dar și toată opoziția, care a criticat procesul de dispariție a maternităților cu număr foarte mic de nașteri – am o singură întrebare la Dvs – vă mai doriți maternitate în fiecare sat? Vă mai doriți maternitate cu o sută de nașteri pe an, fără echipamente și puțin personal? Eu – nu. Și nici viitoarele mămici nu își doresc.

(…) OMS spune clar că maternitățile cu un număr de nașteri mai mic decât 300 pe an sunt periculoase atât pentru mamă, cât și pentru copil, deoarece personalul medical care asistă o naștere la 3 zile sau odată în săptămână își pierde calificarea”, spune ministra într-o postare pe Facebook.

Ala Nemerenco declară că în R. Moldova există maternități cu un număr mare de nașteri, de la 800 la 8 000 și promite că toate vor fi modernizate.

„Resurse am identificat și scopul meu ca fiecare maternitate întâi și întâi să ofere siguranța nașterii. Toate maternitățile cu viitor vor deveni în curând maternități sigure și moderne. Trei din ele deja sunt renovate și echipate, iar alte șase – în cel mai apropiat timp”, promite ministra pe rețelele de socializare.

O tânără de 19 ani a decedat la câteva zile după ce a născut în Spitalul raional din Anenii Noi. Familia acuză medicii de la spitalul raional de neglijență„Țin minte că fata încă nu a reușit bine să-și revină după ce a născut, dar deja eram întrebați „Nu mulțumiți doctorul?”. Eu nu înțeleg, acum avem o medicină mai dezvoltată decât pe timpuri, dar mamele mor pe paturile unde nasc, corupția ne stă deja până în gât”, ne zice mama tinerei. „Cazul va fi discutat la nivel de minister, este formată o comisie ministerială legată de mortalitatea maternă”, a precizat pentru ZdG Diana Manea, vicedirectorul medical al Institutului de Medicină Urgentă, acolo tânără a decedat, la câteva zile după ce a fost transferată de la Spitalul Raional Anenii Noi. 

Valeria Nicolaev

Valeria Nicolaev a născut un copil sănătos pe 18 octombrie, iar la scurt timp ea a fost externată. Peste câteva zile, povestește mama ei, Ana Nicolaev, tânără a simțit dureri în abdomen și s-a adresat din nou la spitalul din Anenii Noi. În urma controlului, după câteva ore, medicii de la Spitalul Raional Anenii Noi au decis să o transfere la Institutul de Medicină Urgentă din capitală. Acolo, medicii au luptat câteva zile pentru viața fetei, fără a reuși să o salveze. Mama tinerei acuză medicii din Anenii Noi de faptul că nu și-au făcut meseria corect și astfel au compromis viața fiicei sale. 

Ana Nicolaev, din satul Șerpeni, raionul Anenii Noi, mama tinerei decedate, susține că fiica sa nu a primit asistență medicală corespunzătoare, aceasta fiind externată prea repede, fără a fi realizate toate controalele cuvenite.