Principală  —  IMPORTANTE   —   Ministerul Sănătății anunță la cât…

Ministerul Sănătății anunță la cât timp după administrarea vaccinului anti-COVID cetățenii vor înregistra o imunitate stabilă la virus, dar și care sunt posibilele reacții adverse

Responsabilii din cadrul Ministerului Sănătății au anunțat anterior că la mijlocul lunii februarie R. Moldova va recepționa primele doze de vaccin anti-COVID. În context, autoritățile din Sănătate au menționat că țara noastra va recepționa gratuit prin intermediul platformei COVAX doze de vaccin cu care va fi vaccinată 20% din populație, iar ulterior R. Moldova va procura prin intermediul COVAX vaccinuri la un preț preferențial.

Odată cu furnizarea acestor informații, ministerul Sănătății a publicat o notă informativă cu răspunsuri la cele mai frecvente întrebări în legătură cu procesul de vaccinare.

Astfel, potrivit autorităților, vaccinarea anti-Covid-19 este gratuită și nu este obligatorie, dar este una dintre cele mai bune soluții pentru a reduce din riscul de a face o formă de boală severă.

În context, responsabilii din cadrul MSMPS anunță că vaccinurile ARNm vor fi administrate în două doze. După prima doză, persoanele vaccinate vor avea o anumită imunitate, dar cel mai sigur răspuns imun al organismului, parvine după aproximativ 14 zile de la administrarea ultimei doze de vaccin. Potrivit MSMPS, este important ca cetățenii să înțeleagă, că vaccinul este doar unul dintre instrumentele care reduce din riscul de infectare și riscul de a face boala într-o formă severă. Respectiv, persoanele vaccinate, pentru propria sănătate și sănătatea celor din jur, trebuie în continuare să respecte toate măsurile de siguranță anti-Covid-19, recomandate de specialiști.

În legătură cu reacțiile adverse înregistrate în cadrul etapelor de dezvoltare a vaccinurilor anti-COVID, reprezentanții Ministerului Sănătății menționează că în cadrul studiilor clinice au fost înregistrate unele evenimente adverse post imunizare.

„EAPI-urile minore, înregistrate după administrarea vaccinurilor anti-COVID-19 sunt similare cu cele înregistrate și în cazul altor vaccinuri injectabile și includ: dureri în locul injectării, cefalee, oboseală, dureri musculare. Au mai fost înregistrate alte EAPI minore, care includ: febra, frisoane, greața, artralgie (dureri în încheieturi). Până la moment, nu au fost raportate evenimente adverse severe. Drept precauții/contraindicații generale pentru orice vaccin sunt posibile reacții alergice, inclusiv anafilaxie, la o componentă a vaccinului”, menționează MSMPS.

Tot MSMPS anunță că odată ce disponibilitatea unuia sau mai multor vaccinuri autorizate și achiziționate va crește, vaccinarea va fi realizată pentru un grup mai mare de populație, până la imunizarea tuturor celor, care și-au exprimat dorința de a se vaccina. 

Grupurile țintă ale campaniei de vaccinare au fost stabilite conform recomandărilor globale (epidemiologice, medicale, etice) ale Grupului Consultativ Strategic de Experți în Imunizare (SAGE). Prioritatea va fi acordată următoarelor grupuri:

  • Lucrătorii medicali /sau Lucrătorii din domeniul sănătății.
  • Personalul și beneficiarii din cadrul centrelor de plasament temporar sau de lungă durată.
  • Adulții cu vârsta mai mare de 60 ani (grup cu risc sporit).
  • Persoanele cu comorbidități.
  • Lucrătorii din domeniul social.
  • Lucrătorii din domeniul educației.
  • Angajații structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului, lucrătorii sistemului penitenciar.
  • Populația generală, indiferent de vârstă, care nu s-au regăsit în grupurile prioritare.

Cea mai importantă sursă de asigurare a R. Moldova cu vaccinuri anti-COVID-19 va fi platforma COVAX, fiind un mecanism internațional supravegheat de cele mai importante autorități de sănătate din lume, susțin responsabilii din Sănătate.

R. Moldova ar urma să beneficieze de vaccin anti-COVID-19 și prin intermediul donațiilor din partea statelor partenere. 

Anterior, președintele român Klaus Iahannis, aflat într-o vizită oficială la Chișinău, a anunțat că Republica Moldova va beneficia de o donație de circa 200 000 de doze de vaccin din partea României.

Autoritățile dau asigurări că primele loturi de vaccin împotriva COVID-19 vor ajunge în Republica Moldova la mijlocul lunii februarie. Este vorba despre 24.570 doze de vaccin Pfizer/BioNTech (Comirnaty) și 264.000 doze produse de Oxford/AstraZeneca.