Principală  —  IMPORTANTE   —   Ministerul Culturii a lansat un…

Ministerul Culturii a lansat un concurs de finanțare a producțiilor de teatru, circ și spectacole concertistice. Bugetul inițiativei – 15 milioane de lei

Ministerul Culturii al R. Moldova a lansat un concurs de finanțare a producțiilor de teatru, circ și spectacole concertistice. Bugetul inițiativei este, pentru primul an, 15 milioane de lei, bani care se vor oferi în bază de concurs de proiecte.

Potrivit Ministerului Culturii, scopul proiectului este de a promova patrimoniul cultural imaterial și formele tradiționale, dar și cele de artă cu expresii culturale noi, inovatoare, experimentale.

„Venim acum cu o ofertă clară, cu o linie nouă de finanțare a proiectelor de spectacol, nediminuând subvențiile care sunt fixate în bugetul de stat. Guvernul a alocat, la ultima rectificare de buget, pentru aceste necesități un buget de 15 milioane de lei. Este o sumă considerabilă, dacă e să vorbim despre proiecte talentate. Dacă e să vorbim despre împărțirea frățește între toți, e insignifiant. De aceea, acești bani vor fi investiți pe bază de concurs. (…) Proiectele câștigătoare vor avea obligația să dea dovadă de sustenabilitate. Este o finanțare nerambursabilă, doar că ea va fi condiționată. Contractele de investiție vor fi formulate în baza la ceea ce vă propuneți dumneavoastră să obțineți în urma acestei investiții”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Potrivit ministrului Culturii, concursul de finanțare a producțiilor teatrale este un proiect pilot, iar pe viitor, din acest proiect se dorește obținerea unui sistem de finanțare nou al culturii în R. Moldova.

„Acum vom da startul unei noi paradigme, unei noi etape de dezvoltare a spectacolului în R. Moldova. Pe viitor, din acest proiect pilot pe care îl începem astăzi, vom dori să obținem un sistem de finanțare nou a culturii în R. Moldova. În urma rezultatelor, teatrele vor primi un anumit punctaj și la următoarea sesiune de concurs pentru proiecte de spectacol, acest punctaj va fi luat în considerație. Cei care vor reușui vor avea și mai mult, cei care vor rămâne în urmă – vor rămâne în urmă. Care este limita bugetară pe care o puteți solicita? Nu există limită. Există doar obligația de a produce plus valoare”, a mai declarat ministrul Sergiu Prodan.

Regulamentul Concursului va fi supus dezbaterilor publice. Ministerul Culturii speră ca prin acest proiect să fie diversificată memorabil oferta culturală din R. Moldova, prin colaborarea culturală creativă.