Principală  —  Blog  —  Diaspora   —   „Mi se face inima cât…

„Mi se face inima cât pâinea”: Un ansamblu de dansatori amatori adună la un loc moldovenii veniți în Italia

Cu ocazia împlinirii a cinci ani de la înființarea Ansamblului de Dans Popular Amatorial „Cimbrișor” din orașul Verona, Italia, la sfârșitul anului 2019, a fost organizată o serată culturală cu titlul „Parfum de sărbători”. La aceasta au participat moldoveni de toate vârstele, cu care am avut ocazia să discutăm ulterior. Ne-au povestit despre ce înseamnă ansamblul și dansurile pe care le practică pentru ei. 

După o pregătire de aproape 6 săptămâni, ansamblul a apărut în scenă nu numai cu dans popular, dar și cu o frumoasă prezentare a datinilor și obiceiurilor caracteristice perioadei sărbătorilor de iarnă. Toată lumea a fost îmbrăcată în straiele de sărbătoare, așa cum se făceau pe timpuri în casele gospodarilor din Moldova, pe fundalul unei scenografii care a redat cum se cuvine casa tipică moldovenească cu icoană și busuioc, prosoape, covoare și laicere țesute manual aduse din Moldova, perne moi cu fețe brodate, furcă și fus, budăi de bătut untul, precum și nelipsita mică măsuță rotundă. Nu avea cum să nu fie prezentă la eveniment și legăturică de cimbru, simbolul acestui tânăr ansamblu de dansatori amatori. 

Colaboratori la eveniment au fost Vasile Carabet și Iurie Vranescu, fost profesor de muzică din Strășeni. Soții Igor Borș și Maria Stegarescu au avut grijă de acompanierea muzicală a sărbătorii cât și de interpretarea vocală a câtorva cântece dragi moldovenilor. Soții Adrian și Ana Seremet au fost gazdele șezătorii și au îndemnat oaspeții poftiți pe parcursul a celor aproape două ore la dans, cântece, concurs, la depănat amintiri legate de tradiții din toate zonele Moldovei, precum și la muncă, pentru că fiecare a venit cu lucru de acasă : femeile cu ceva de împletit, brodat, tors, croșetat iar bărbații au dezghiocat porumb. 

Adrian Seremet este originar din satul Vadul lui Isac, Cahul, și e maestrul de dans al Cimbrisorului. „Dansul popular l-am luat de la mama, ea a fost dansatoare și dansa în ansamblul „Cimbrișor” din satul natal. Eu am urmat pașii mamei încadrându-mă în ansamblul de copii. De acolo am decis să luăm numele, ca amintire a timpurilor când eram acasă. Primul dans al nostru a fost „Dansul fetelor”. Fiecare din cele 5 dansuri pe care le avem în repertoriu a luat naștere din ideile întregului colectiv, lucrând mult la fiecare pas și fiecare mișcare”, susține maestrul. 

Maria Tereza Zupcu s-a născut în Polonia, în timp ce mama ei era în drum spre Italia. Ea face parte din ansamblu chiar de la înființare, este studentă la Universitatea din Trento în primul an la Relații internaționale și este fană Zdob și Zdub. Fiecare vineri seară, parcurge distanța Trento-Verona pentru a fi la repetiții și a petrece weekend-ul cu familia sa. A fost prezentă la concert, aducând cu ea o bună doză de încurajare pentru colegi. 

Nu puteam să lipsesc. Chiar dacă depărtarea, anul acesta, mi-a fost un obstacol eu mi-am dat seama că nu pot să nu vin la repetiții. Îmi era dor. Nu e vorba doar de plăcerea de a dansa, dar și de sinergia care s-a creat între noi, membrii „Cimbrișorului”. E adevărat, nu suntem profesioniști, dar voința noastră e mare, la fel și dragostea de neam și de țară. Eu cred că o națiune, pentru a exista, are nevoie de rădăcini puternice, adică de o istorie neuitată și eu chiar dacă am trăit în Moldova doar 5 ani, simt că am datoria de a proteja mozaicul cultural care s-a format acolo și de a-l transmite mai departe copiilor mei. A fi un cetățean demn și responsabil înseamnă și asta, nu doar a respecta legea și societatea”, spune Maria Tereza. Alături, în dans, o are pe mama Lucia și pe sora Mihaela. 

Maria Munteanu, care se află de 16 ani în Italia, este cea mai vârstnică dansatoarea a ansamblului. Și-a făcut rost, de la mama ei, de lână și furcă și a tors la șezătoare, pentru că la vârstei ei, acest lucru i se potrivește mai bine, spune ea. 

Chiar dacă sunt după hotarele Moldovei, gândul, inima și sufletul este la țară și la casa mea. Întâmplător, auzisem cu 3 ani în urmă de existența acestui grup și atunci mi-am zis că trebuie să fac parte și eu din el. Mi-a fost greu la început  – vârsta, plus că nu prea mă pricep la dans, dar am muncit mult și n-am renunțat. Am înțeles că mă simt ca acasă și îmi potolesc așa și dorul. Mă mândresc că fac parte din familia „Cimbrișor”, pentru că știm cine suntem și de unde am venit, și pentru că avem curajul să facem lucruri frumoase”, spune ea. 

Ana l-a născut pe fiul ei, Ivan Hanganu, în Italia. El este unul dintre cei mai tineri dansatori din ansamblu. A început să danseze la vârsta de 11 ani și, de atunci, în fiecare vineri împreună cu mama lui Ana, se prezintă regulat la repetiții. 

Pentru mine, dansul și muzica populară sunt ceva sfânt. E ceva ce am în sânge de mică, făcând parte pe atunci din ansamblul din satul meu natal, Ciorascu. Cu toate puterile încerc să transmit această dragoste și copiilor mei. La început, a fost mai greu, însă acum mă bucur enorm de mult când Ivan se roagă să mergem la repetiții, văd că și fata mai mică se trage. Mi se face inima cât pâinea”, susține mama lui Ivan, care pe când era în Moldova a reușit să facă cunoștință cu lumea și ritmul renumitului ansamblu Joc. 

Daniel Ceban, la ai săi 16 ani, împreună cu mama sa Eugenia, nu pierde o seară de repetiții. Alături de Valeria, Maria, Ivan și Mihaela sunt cei mai tineri membri ai „Cimbrisorului”, toți născuți în Italia, dar purtând dragostea pentru dansul popular oriunde cu dânșii. 

În anul 2019, ansamblul de dans „Cimbrișor” a organizat două evenimente culturale la Verona, Italia. Toți membrii au muncit cot la cot, având drept obiectiv transmiterea tradițiilor și obiceiurilor moldovenești tinerelor generații. 

N-a fost deloc ușor, pentru că fiecare din noi avem o familie, serviciu, însă dragostea față de tezaurul nostru folcloric a învins orice obstacol. E destul de complicat să găsești un loc care satisface toate necesitățile unui spectacol, să gândești bine tema pentru a trezi curiozitate spectatorului, să fie acceptată propunerea ta de a colabora cu persoanele care cântă la eveniment, pentru că trebuie să specificăm că toți o fac de bunăvoie și nu contra plată, iar evenimentele au fost cu intrare liberă și gratuită. Cuvintele sunt prea sărace pentru a descrie starea sufletului atunci când vezi realizat un vis. Și toate au fost posibile colaborării întregului grup, fiecare persoană din el are un rol important”, menționează organizatoarele Lucia Zupcu și Ludmila Tronciu. 

Sala a fost arhiplină, la eveniment au fost prezenți și italieni care au urmărit cu interes totul, n-au lipsit colindele, urăturile, sorcova, proverbele, zicătorile, poeziile și cântecele pentru copii, la fel ca și mult așteptatulMoș Crăciun, iar la sfârșit s-a încins și o horă de toată frumusețea împreună cu toți cei prezenți la serată.

Ana Covrig, Italia