• „Mi-a fost mai greu decât în ’92, când am fost pe malul Nistrului”. Primar, după expirarea regimului de carantină

  „Mi-a fost mai greu decât în ’92, când am fost pe malul Nistrului”. Primar, după expirarea regimului de carantină
  Sursa foto: tv8.md
  08 aprilie 2020 | 18:39

  Primarul localității Sofia, raionul Hâncești, Ion Mîrza, caracterizează drept „coșmar” perioada de 14 zile în care în sat a fost instituit regim de carantină, despre care spune că este foarte important, iar dacă nu ar fi fost, „99% dintre locuitori ar fi fost infectați cu noul coronavirus”.

  Aflat la al doilea mandat, acesta susține că a trecut printr-o perioadă foarte dificilă, din care a învățat lecții pentru toată viața.

  „Toată populația izolată la domiciliu. Închipuiți-vă: omului îi trebuie să plece la magazin, după medicamente, unul are nevoie de scutece, altul de altceva. Toate aceste probleme trebuia să le coordonăm, să le distribuim, să le ducem la domiciliu, numai ca să-i menținem în carantină. Foarte greu, toată ziua la telefon și în teritoriu, 24/24 de ore pe picioare.

  O zi de muncă pe timp de carantină puteți să o egalați cu o săptămână în regim obișnuit.

  La ora 6 dimineața deja eram în teritoriu, puteam să fiu deranjat și la orele 2-3 de noapte. Trebuia să mă duc să verific, să conving, mai erau din cei care folosesc alcool și nu înțelegeau niște chestii. Trebuia să-i iau la subraț și să-i duc acasă. Toate întrebările în capul primarului. Dacă nu ne puteam descurca, anunțam poliția.

  Mi-a fost mai greu decât în ’92, când am fost pe malul Nistrului la apărarea integrității R. Moldova. Pierdere de sănătate, nervi, oboseală. Acasă nu ești permanent. Avem și noi gospodăriile noastre, de care trebuie să îngrijim. N-am făcut nimic. Am pus oameni străini la mine în gospodărie ca să aibă grijă.

  Eu îmi revin foarte greu. Mi-am dereglat sistemul nervos, iau pastile acum, am tensiune”, a povestit primarul pentru ZdG.

  Acesta menționează că cei care trec prin experiențe similare trebuie să fie „bine pregătiți fizic și moral, să convingă oamenii, de 10 ori să vorbească cu ei ca să respecte regimul de carantină. În alt caz, noi nu vom ieși niciodată din această criză”.

  El îndeamnă oamenii să asculte de recomandările medicilor și să respecte restricțiile impuse de Comisia pentru Situații Excepționale, „în caz contrar, noi riscăm să avem pierderi și mai mari și să scăpăm cu greu”.

  „Să stea acasă fiecare. Cei care revin de peste hotare să respecte regimul de carantină de 14 și să nu contacteze cu nimeni. Vreau să vă spun că regimul de carantină este o dovadă a stopării virusului. Dacă nu era carantină, în satul meu erau să fie infectați 99%”, conchide Ion Mîrza.

  El precizează că din buget nu au fost cheltuiți sume mari de bani, ci doar pentru combustibil. Potrivit acestuia, deoarece a utilizat trei automobile, benzină a fost cheltuită cât pentru două-trei luni. În același timp, mai mulți agenți economici „au sărit în ajutor”, oferind produse alimentare.

  Mîrza susține că patru persoane au fost sancționate, pentru că „intenționat” au încălcat regimul de carantină și a ținut să precizeze că el a fost doar avertizat în legătură cu un certificat eliberat unui angajat la o firmă de vin care era de la o companie din Chișinău.

  În prezent, subliniază primarul, în Sofia sunt respectate restricțiile impuse la nivel național.

  „Fără necesitate nu ai ce pleca. În câmp, la lucru – poftim, duceți-vă, nu putem să le interzicem, pentru că la toamnă nu vor avea ce mânca, dar așa, să umble brambura pe drum, după băut, prin ospeție, nu le permitem. La magazin, la punctul medical și în câmp. Nu înseamnă că dacă s-a scos carantina poate să facă fiecare ce vrea”, adaugă alesul local.

  În localitatea Sofia fusese instituit regim de carantină de 14 zile după ce patru persoane fusese infectate cu noul coronavirus.

  Până astăzi, 8 aprilie, conform ultimelor informații oficiale, în R. Moldova au fost înregistrate 1174 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 43 de cazuri de recuperare și 27 de decese.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Precizările CNAS în legătură cu asigurarea socială a cetăţenilor R. Moldova care muncesc legal în Spania

  Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări Sociale au emis miercuri o notă informativă prin care anunță că la 21 aprilie curent, au demarat cea de-a treia rundă de negocieri pe marginea proiectului Acordului î…
  Precizările CNAS în legătură cu asigurarea socială a cetăţenilor R. Moldova care muncesc legal în Spania

  Fosta ministră a Sănătății în Guvernul Chicu susține că COVID-19 nu vă dispărea nici până în 2023: „Purtarea măștilor și păstrarea distanței vor trebui, în continuare, să fie respectate”

  Pandemia de Covid-19 va exista și peste doi ani, iar situația privind situația pandemică s-ar putea ameliora atunci când 70 la sută din populația R. Moldova va fi imunizată împotriva noului coronavirus. Declara…
  Fosta ministră a Sănătății în Guvernul Chicu susține că COVID-19 nu vă dispărea nici până în 2023: „Purtarea măștilor și păstrarea distanței vor trebui, în continuare, să fie respectate”

  Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, oferă detalii în legătură cu solicitarea de a-i fi acordată pază și protecție de stat: „Simt o stare de pericol”

  Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, susține că a solicitat pază și protecție de stat în urma mai multor amenințări, dar și după ce mai multe persoane au lansat atacuri virulente și au făcut presi…
  Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, oferă detalii în legătură cu solicitarea de a-i fi acordată pază și protecție de stat: „Simt o stare de pericol”

  Citiți joi în ZdG

  În noua ediție a Ziarului de Gardă citiți o anchetă despre schema imobiliară care poate lăsa statul fără 100 de milioane de lei. În rolurile principale figurează miniștri, fostul șef al clubului sportiv „Dinamo…
  Citiți joi în ZdG

  Jurnaliștii și alte persoane nu ar mai avea dreptul să filmeze tăierea copacilor din păduri în absența silvicultorilor. Explicațiile agenției Moldsilva

  Jurnaliștii și alte persoane nu ar mai avea dreptul să filmeze tăierea copacilor din păduri fără prezența specialiștilor din silvicultură. Cel puțin asta afirmă Agenția Moldsilva, care a emis un ordin …
  Jurnaliștii și alte persoane nu ar mai avea dreptul să filmeze tăierea copacilor din păduri în absența silvicultorilor. Explicațiile agenției Moldsilva