Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Meteorologii au emis o nouă…

Meteorologii au emis o nouă avertizare: cod galben de schimbare bruscă a vremii. Unde s-a înregistrat cel mai gros strat de zăpadă

Colaj ZdG

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis luni, 8 ianuarie, cod galben de schimbarea bruscă a vremii. Astfel, codul portocaliu, care urma să fie valabil până miercuri, 10 ianuarie, a fost modificat în cod galben, pe întreg teritoriul țării.

Conform SHS, în legatură cu trecerea ciclonului sudic și pătrunderea masei de aer polar pe teritoriul țării, în intervalul 8-10 ianuarie se prevăd condiții complicate ale vremii:

  • pe 8 ianuarie va ninge puternic (7-15 l/m2). Pe drumuri se va forma ghețuș.
  • izolat pe firele electrice și copaci se vor semnala depuneri de lapoviță.
  • pe 8 ianuarie în regiunea de sud vântul va prezenta intensificări în rafale de până la 15-18 m/s.
  • pe 9-10 ianuarie temperatura medie zilnică a aerului va scădea cu 5-10°C.

meteo.md

Conform datelor actualizate prezentate de reprezentanții Guvernului, stațiile meteorologice din țară au înregistrat cea mai mare cantitatea de precipitații la Chișinău, unde grosimea stratului de zăpadă este de până la 16 cm.

în total, la lucrările de prevenire și lichidare a consecințelor situațiilor excepționale sunt antrenate 3 032 de persoane (salvatori – 418, polițiști – 1020, carabinieri – 203, polițiști de frontieră – 123, medici, ambulanța – 1 000, drumari – 152, Premier Energy – 80, RED Nord – 36) și 975 de mijloace speciale.

Feribotul Molovata și-a reluat activitatea în regim normal.

În sectoarele Poliției de Frontieră Volintiri și Caplani a fost reconectată energia electrică de la furnizor și se activează în regim normal.

Toate punctele de trecere a frontierei sunt funcționale, pe teritoriile și drumurile de acces spre acestea sunt practicabile.

În Chișinău, din cauza condițiilor meteo, vacanța elevilor este prelungită cu două zile, iar activitatea instituțiilor publice este sistată