Principală  —  IMPORTANTE   —   Mesajul ministrului Educației, după incendiul…

Mesajul ministrului Educației, după incendiul de Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”: Împreună vom reuși să avem în câțiva ani o nouă sală de concerte

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, cataloghează incendiul produs ieri, 25 septembrie, la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, drept „o tragedie națională”. Acesta susține că pierderile legate de instrumentele de patrimoniu, de arhivele păstrate, de memoriile muzicienilor, dar și ale întregii societăți sunt incalculabile. În acest sens, ministrul susține că este datoria fiecăruia „să o reconstruim și să o dotăm la un nivel mai înalt decât a fost înainte”.

„O tragedie națională s-a abătut asupra noastră prin incendiul devastator produs la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” în data de 24 septembrie 2020. Filarmonica din Chișinău a reprezentat un epicentru al vieții culturale basarabene cu rol definitoriu în formarea personalităților marcante ale neamului în domeniul muzicii.

Pierderile legate de instrumentele de patrimoniu, de arhivele păstrate, de memoriile muzicienilor, dar și ale noastre tuturor sunt incalculabile, și chiar dacă Filarmonica nu va mai fi așa ca înainte, ne revine datoria să o reconstruim și să o dotăm la un nivel mai înalt decât a fost înainte”,
susține Șarov.

Ministrul are convingerea că împreună se va reuși să avem în câțiva ani o nouă sală de concerte cu utilaj scenic și de lumini performant, cu o acustică mult mai bună și cu instrumente la care măiestria artiștilor Filarmonicii va bucura din nou pe toți iubitorii muzicii.

„Solidarizarea de pe rețelele sociale a oamenilor de cultură, societății civile, politicienilor în vederea reconstrucției Filarmonicii Naționale denotă o unitate de gândire și principii rar manifestată în scurta noastră istorie ca stat, și am convingerea că împreună vom reuși să avem în câțiva ani o nouă sală de concerte cu utilaj scenic și de lumini performant, cu o acustică mult mai bună și cu instrumente la care măiestria artiștilor Filarmonicii va bucura din nou pe toți iubitorii muzicii„, menționează ministrul.

Șarov a precizat că din ultimele informații prezentate, Biblioteca instituției a fost parțial afectată. Totodată, se va indentifica o nouă locație în care artiștii Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” să își poată continua activitatea.

„Sunt alături de întreaga comunitate culturală din țara noastră, împreună vom reuși să renaștem din cenușă perla culturii noastre naționale – Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, a conchis ministrul Educației.

Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență(IGSU) au anunțat lichidarea incendiului în incinta Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”.

Pompierii și salvatorii continuă efectuarea lucrărilor de demontare și înlăturare a materialelor de construcție care prezintă pericol, dar și vor evacua fonoteca din biblioteca Filarmonicii Naționale. La fața locului lucrează laboratorul experimental antiincendiar pentru înaintarea versiunilor.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, susține că edificul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău este imposibil de restabilit. Acesta susține că trebuie construit de la zero. Potrivit lui Dodon, construcția ar începe în luna martie, anul viitor.

Totodată, și prim-ministrul Ion Chicu a inspectat clădirea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău după producerea incendiului devastator.

Șeful executivului a solicitat specialiștilor să realizeze cercetarea statică și dinamică a locului incendiului pentru stabilirea circumstanțelor și a cauzei producerii incendiului.

De asemenea, oficialul a reiterat importanța consolidării eforturilor comune pentru a restabili instituția culturală, astfel că în perioada imediat apropiată să fie identificate resursele necesare.  Va fi deschis și un cont în trezoreria de stat pentru ca fiecare să poată contribui financiar.

Totodată, astăzi, 25 septembrie, la Guvern va avea loc o ședință de lucru în cadrul căreia se vor evalua pagubele materiale și strategia de renovare a edificiului.

Incendiul a fost localizat de către pompieri ieri, 24 septembrie, la ora 16:20. Conform datelor preliminare ale IGSU, flăcările au afectat o suprafață de circa 3500 de metri pătrați.Cu flăcările izbucnite în jurul orei 12:00 au luptat 10 autospeciale, iar în jurul orei 14:40 tavanul sălii principale a cedat. 

Instituția teatral-concertistică Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” a fost fondată în anul 1940.