Principală  —  IMPORTANTE   —   Mesajul ambasadorului României după ce…

Mesajul ambasadorului României după ce Kamazurile pentru deszăpezire rusești au defilat pe bd. Ștefan cel Mare din Chișinău

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, consideră că autoritățile de la Chișinău par să acorde mai multă importanță unor utilaje de deszăpezire decât ajutoarelor sub formă de echipamente de protecție și medicamente anti-covid acordate de către România și UE. Mesajul diplomatului vine după ce, în luna mai, convoiul de camioane cu ajutoare acordate de România nu a fost lăsat să intre în centrul Chișinăului, fiind oprit sub podul de la marginea orașului, în timp ce cele 5 autospeciale la mâna a doua donate de ruși au defilat vineri, 16 octombrie, pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt – principala arteră a capitalei.

Mesajul integral publicat de Daniel Ioniță:

„Între covid si zăpadă, prefer zăpada! Am ajuns la această concluzie și după ce am văzut că unii par să acorde mai multă importanță mașinilor de deszăpezire decât ajutoarelor dezinteresate, generoase și necondiționate din partea României sau statelor membre UE, care au constat în echipamente de protecție și medicamente anti-covid.

Nu știu dacă va ninge în perioada următoare sau dacă vom avea condiții meteorologice extreme, însă cu siguranță numărul infectaților cu covid va crește aproape exponențial până la finalul anului, în lipsa unor măsuri și comportamente responsabile (nu mă credeți? – întrebați-i pe specialiști). Soluția la nivel personal este nu să vă ascundeți sub „pod”, ci să purtați masca în mod corect. Pandemia va trece, altele…”

În luna mai, atunci când R. Moldova se afla în stare de urgență din cauza pandemiei de COVID-19, un ajutor umanitar substanțial constând din echipamente medicale, utilaj medical, medicamente și alte consumabile aduse cu 20 de camioane a fost întâmpinat sub podul de la Telecentru.

Oficialii spuneau atunci că astfel s-a dorit evitarea aglomerării centrului orașului. Decizia luată atunci de Guvernul R. Moldova a stârnit reacții din partea mai multor politicieni din opoziție. Aceștia și-au exprimat nemulțumirea față de faptul că cele 20 de camioane cu ajutor umanitar românesc nu au fost lăsate să intre în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), pentru a fi preluate în cadrul unei ceremonii oficiale.

Cele 5 autospeciale donate de administrația Moscovei, prezentate vineri, 16 octombrie, în prezența ambasadorului Rusiei în R. Moldova, au fost plasate inițial vizavi de scuarul Mihai Eminescu, după care parcate în fața primăriei și apoi pe str. Vlaicu Pîrcălab din centrul capitalei

Primarul general al mun. Chișinău, Ion Ceban, a anunțat că valoarea unei autospeciale uzate donate de ruși este de aproximativ 1,5 milioane de lei. Împreună cele 5 Kamazuri ar valora 7,5 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 385 de mii de euro.

Ajutorul acordat de România în timpul stării de urgență avea o valoare de 3,5 milioane de euro. Totodată, o echipă de 42 de medici români au venit în luna mai în R. Moldova pentru a-i ajuta pe medicii noștri în lupta cu Covid-19.