• Mercenarii pleacă la război

  Mercenarii pleacă la război
  de
  vizualizări
  22 octombrie 2020 | 21:24

  Novaya gazeta a aflat care este mecanismul de recrutare și traseul de expediere a mercenarilor din Siria în Nagorno-Karabah

  La summitul UE de la Bruxelles, președintele Franței, Emmanuel Macron, a acuzat direct Turcia de trimiterea jihadiștilor sirieni pe frontul din Nagorno-Karabah. „Avem informații care indică direct asupra faptului că militanții sirieni din grupările jihadiste au ajuns prin Gaziantep pe câmpul de luptă din Karabah”, a spus el, subliniind că este un fapt foarte serios care schimbă total situația din cadrul acestui conflict.

  Între timp, de câteva zile, rețelele sociale din Orientul Mijlociu abundă de informații despre trimiterea de către Turcia, în Nagorno-Karabah, a mercenarilor sirieni, iar cele mai conservatoare cercuri musulmane își exprimă susținerea totală pentru acțiunile lui Erdogan, făcând o paralelă între actualul conflict și confruntarea istorică a musulmanilor și a cruciaților creștini.

  Novaya gazeta a reușit să stabilească detalii privind recrutarea militanților sirieni în Karabah.

  TRUPELE TURCEȘTI ȘI MEMBRII ASL, SPRIJINIȚI DE TURCIA. FOTO: ЕРА

  Sursa noastră din Idlib, provincie situată lângă granița cu Turcia, a spus că înregistrarea directă a mercenarilor o face un sirian de origine turkmenă (turc) pe nume Seif Abu Bakr.

  De fapt, el este un recrutor al Diviziei Hamza, afiliată Armatei Siriene Libere, care cooperează strâns cu Turcia.

  Cei care doresc să meargă la un nou război se înregistrează într-un mic birou din satul Afrin, provincia Idlib.

  Orice cetățean sirian poate să se înscrie ca voluntar, fie că este militar sau civil, și dacă dorește să lupte în numele Turciei.

  Potrivit sursei noastre, până în prezent, un număr de 700-1000 de militanți au fost trimiși în Azerbaidjan pentru a proteja conductele de gaze și petrol. Luptătorii sunt adunați în grupuri a câte 300 de persoane, apoi trimiși în orașul de frontieră turc Kilis. Acolo ei își lasă uniformele și primesc haine simple, iar de acolo merg la Aeroportul Gaziantep pentru a zbura la Baku cu o escală la Istanbul. Zborul are loc prin spațiul aerian al Georgiei.

  Sursa noastră adaugă că fiecare cetățean sirian care alege calea războiului se află într-o situație foarte dificilă de viață. Cei mai mulți dintre ei au fost nevoiți să se transfere cu traiul de mai multe ori și nu au capacitatea de a lucra și de a câștiga suficienți bani pentru a-și întreține familiile.

  Mulți dintre acești bărbați sunt țărani, care, înainte de război, nu au văzut nicicând arme.

  Cu toate acestea, 9 ani de război i-au echipat cu arme pe toți bărbații și tinerii sirieni, iar astăzi cei mai mulți dintre ei sunt luptători în diferite echipe asociate cu brigăzile ASL. Sursa noastră a menționat Brigada din Samarkand și Brigada lui Nour al-Din al-Zenki.

  Pentru mulți un factor semnificativ în decizia de a părăsi Siria au fost luptele recente cu o grupare teroristă – Hayat Tahrir Ash Sham, interzisă în Rusia. Această grupare a încercat să înlăture grupurile concurente din Idlib – singura regiune a țării, necontrolată de Bashar al-Assad.

  ECHIPELE ARMATEI SIRIENE LIBERE, SUSȚINUTE DE TURCIA. FOTOGRAFIE: HASAN KIRMIZITAS / ZUMA / TASS

  Turcii fac ca mercenariatul să fie foarte atractiv. Salariul lunar al unui mercenar este de 1.800 de dolari. De asemenea, pentru luptător și întreaga sa familie este garantată cetățenia turcă. În același timp, familia (soția și copiii, iar pentru cei necăsătoriți — părinții, frații și surorile) poate obține cetățenia chiar și în cazul morții luptătorului. De asemenea, în cazul morții acestuia, familia va beneficia de o plată unică de 30 de mii de dolari.

  Între timp, au existat informații că armenii sirieni, în special susținătorii regimului lui Assad, se îndreaptă spre Nagorno-Karabah pentru a sprijini Armenia. Ei sunt sprijiniți și de armenii din Liban.

  Potrivit informațiilor închise ale Ministerului Afacerilor Interne al Libanului, în ultimele zile circa 500 de cetățeni locali, etnici armeni, au părăsit țara pentru a ajunge pe câmpul de luptă din Nagorno-Karabah.

  Sute de mii de armeni și-au găsit adăpost în Siria și Liban după genocidul din 1915. Armenii stabiliți în Orientul Mijlociu s-au integrat perfect în comunitățile gazdă și, în același timp, și-au purtat cultura și tradițiile.

  Patria lor era întotdeauna în inimile lor, ei și-au păstrat limba și obiceiurile. Cu toate acestea, și-au păstrat și intenția de a se răzbuna.

  În țările prietene, cum ar fi Liban, au existat grupuri de rezistență armată, care aveau scopul de a duce luptă de gherilă împotriva turcilor și de a elibera „teritoriile ocupate”. De exemplu, ASALA (Armata Secretă Armenească pentru Eliberarea Armeniei), al cărei scop principal a fost de a „forța guvernul turc să-și recunoască public responsabilitatea pentru genocidul armean din 1915, să plătească reparațiile și să cedeze teritoriul patriei armene”, a existat între 1975 și 1990.

  Aceasta a avut filiale în Liban, în unele țări din Europa de Vest, în Grecia, Statele Unite, iar în anii ’80 a fost considerată de SUA drept un grup terorist. Cu toate acestea, de la începutul anilor ’90 comunitățile armene din Liban și Siria au renunțat la ideea violenței armate, trecând la afaceri și politică. Armenii din Liban sunt aleși în parlament, la fel ca și mulți miniștri din ultimele decenii.

  Sursa: Novaya gazeta

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Votat în lectura finală: Serviciile paliative vor fi distinse printre serviciile medicale de bază în sistemul național de sănătate

  Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege prin care serviciile paliative vor fi distinse printre serviciile de bază prestate în sistemul de sănătate. Documentul răspunde recomandărilor Organizaț…
  Votat în lectura finală: Serviciile paliative vor fi distinse printre serviciile medicale de bază în sistemul național de sănătate

  Ce spune Curtea Constituțională despre o eventuală ședință privind validarea mandatului preşedintelui Maia Sandu

  Magistrații Curții Constituționale (CC) ar putea examina vineri, 4 decembrie, Raportul cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova pentru validarea alegerilor și vali…
  Ce spune Curtea Constituțională despre o eventuală ședință privind validarea mandatului preşedintelui Maia Sandu

  Parlamentul a aprobat un proiect care va reglementa activitatea medicilor veterinari de liberă practică

  Deputații au votat, în două lecturi, un proiect de lege care va reglementa activitatea medicilor veterinati de liberă practică. Proiectul pentru modificarea Legii privind activitatea sanitar-veterinară urmăreșt…
  Parlamentul a aprobat un proiect care va reglementa activitatea medicilor veterinari de liberă practică

  Maia Sandu, la discuții cu Ambasadorul Confederației Elvețiene: „Am accentuat că voi duce o politică externă activă”

  Președinta aleasă Maia Sandu a avut o întrevedere cu Ambasadorul Confederației Elvețiene în Republica Moldova cu sediul la Kiev, Claude Wild. Cei doi au discutat despre dezvoltarea relațiilor de cooperare, dar…
  Maia Sandu, la discuții cu Ambasadorul Confederației Elvețiene: „Am accentuat că voi duce o politică externă activă”

  COVID-19 a răpus încă 20 de moldoveni

  În ultimele 24 de ore, COVID-19 a făcut alte 20 de victime în Republica Moldova. Bilanțul total al celor răpuși de boală a ajuns la 2229. Datele despre ultimele victime: Deces 2210: Bărbat de 66 ani, din r-nu…
  COVID-19 a răpus încă 20 de moldoveni

  Stația de troleibuz de lângă centrul comercial Gemeni se transferă lângă Sun City

  Stația de troleibuz de lângă centrul comercial „Gemeni”, situată pe strada A. Pușkin intersecție cu bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt se transferă în preajma centrului comercial „Sun City”.  Anunțul a fo…
  Stația de troleibuz de lângă centrul comercial Gemeni se transferă lângă Sun City