Principală  —  IMPORTANTE   —   Lucrătorul medical de la Centrul…

Lucrătorul medical de la Centrul de Sănătate Căușeni care a cerut bani de la un pacient pentru seringa a fost sancționat cu „o mustrare”. Recomandarea făcută de ministra Sănătății

Lucrătorul medical din cadrul Spitalului Raional Căușeni „Ana și Alexandru”, care a cerut bani de la un pacient pentru seringă a fost sancționat cu mustrare. Despre asta anunță ministra Sănătății, Ala Nemerenco, într-o postare făcută pe Facebook, unde mai menționează că o astfel de sancțiune „nu este deloc o soluție potrivită”.

În context, ministra recomandă spitalului „să demită cu îndrăzneală așa cadre medicale”.

„Cu referire la cazul de colectare a banilor în Spitalul Raional Caușeni. Este inadmisibil ca așa ceva să se petreacă într-o instituție medicală și nu este deloc o soluție potrivită ca spitalul să se limiteze doar la o mustrare. Aș recomanda spitalului să demită cu îndrăzneală așa cadre medicale, iar dacă e cumva și administrația implicată în această „colectare” deschisă de „fonduri”, să aibă curajul să-și dea demisia și superiorii la pachet cu asistenta. Cu regret, Fondator al spitalului este Consiliul local și Ministerul Sănătății nu poate aplica nicio măsură de pedeapsă, decât să trimită materialul video la CNA ca să intervină. Aș ruga respectuos atât colegii, cât si pacienții să nu tolereze sub nicio formă plățile pentru servicii, consumabile, medicamente, de „mulțumire” și condiționare”, a scris Ala Nemerenco pe pagina de Facebook.

La 10 septembrie curent, Ministerul Sănătății a anunțat că a sesizat Procuratura Anticorupție (PA) și Centru Național Anticorupție (CNA) după ce potrivit lor, un medic din cadrul Spitalului Raional Căușeni „Ana și Alexandru” ar fi cerut bani de la un pacient pentru seringă. Reprezentanții instituției menționau că au cerut organelor competente investigarea cazului conform legislației.

În context, reprezentanții Ministerului Sănătății spun că, condamnă aceste acțiuni și îndeamnă pacienții care se confruntă cu astfel de situații să sesizeze Linia Națională Anticorupție.

„Cu referire la materialele video apărute în spațiul public ce vizează activitatea unui lucrător medical care ar fi pretins bani de la un pacient pentru procurarea unor seringi, menționăm că acest caz a avut loc în cadrul IMSP Spitalul Raional Căușeni „Ana și Alexandru”. Ministerul Sănătății condamnă astfel de acțiuni ilegale și în acest sens a expediat materialele video Procuraturii Anticorupție și Centrului Național Anticorupție, cu solicitarea de a investiga acest caz și întreprinde măsurile de rigoare, conform legislației.Totodată, solicităm pacienților să nu accepte să fie condiționați de către unele din cadrele medicale și să se implice în dare de mită, colectări de fonduri sau alte acțiuni ilegale, iar dacă se confruntă cu astfel de situații, să sesizeze Linia Națională Anticorupție la numărul 0800 55555 sau Linia Verde a Ministerului Sănătății, la numărul 022 72 10 10”, menționează reprezentanții Ministerului Sănătății.

La începutul lunii septembrie, în spațiul public au apărut imagini video în care se vede cum un lucrător medical din cadrul Spitalului Raional Căușeni cere bani de la un pacient pentru seringi.