Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Medicii urgentiști de la Spitalul…

Medicii urgentiști de la Spitalul din Bălți acuză conducerea instituției că ar oferi într-o manieră discriminatorie adaosurile la salarii

Medicii de la Unitatea Primiri Urgențe de la Spitalul din Bălți acuză conducerea instituției că ar oferi într-o manieră discriminatorie adaosurile la salarii lucrătorilor implicați în tratamentul și controlul infecției COVID-19, notează Sănătatea Info.

Aceștia au declarat pentru Sănătate INFO că deși interacționează zilnic cu pacienți suspecți, iar ulterior și confirmați cu SARS-COV-2, li s-a oferit un adaos salarial de doar 25%, în loc de 100%, cât prevede ordinul emis de Ministerul Sănătății la începutul lunii martie. Administrația spitalului își explică decizia prin faptul că UPU nu este secție cu profil COVID, prin urmare lucrătorilor de aici nu li se cuvine încă un salariu de funcție.

Ion Tutunaru este medic urgentist – internist în Unitatea Primiri Urgente la Spitalul Clinic Republican Bălți. Acesta spune că după declararea stării de urgență, în departamentul lor au ajuns diferiți pacienți, unii dintre ei fiind infectați cu COVID-19, lucru pe care medicii îl aflau abia după ce li se făcea testul.

Doctorul Tutunaru povestește că în fiecare zi, cel puțin trei pacienți care ajung în UPU sunt confirmați că au infecția. Chiar și așa, administrația Spitalului este de părere că riscul la care se supun cadrele medicale de aici nu este la fel de mare ca al celor care muncesc în cele două secții cu profil COVID-19.

„Problema care ne doare pe noi, cei care muncim în UPU, este că de când a început pandemia, zilnic suntem în contact cu pacienții al căror statut nu-l cunoaștem. Cei care se adresează la noi sunt pacienți cu diverse urgențe medicale: infarct miocardic, ictusuri, pacienți chirurgicali, pacienți cu traume. Absolut orice urgență ajunge la noi. Pacienții a căror stare nu este gravă, și noi le acordăm asistență medicală, pleacă acasă. Celor care sunt spitalizați, li se face testul la Covid-19. Uneori ei stau în secția noastră și câte 24 de ore, iar noi suntem obligați să-i supraveghem”, a explicat Ion Tutunaru.

Medicul afirmă că au adresat întrebarea privind remunerarea către administrație. Mai mult, el precizează că în ordinul Ministerului Sănătății nu este precizat că adaosul de 100% la salariu li s-ar cuveni doar celor care muncesc în secțiile cu profil COVID-19.

„Noi în fiecare zi avem pacienți care stau 24 de ore și nu știm dacă sunt sau nu pozitivi. Cum poate spune cineva că noi nu ne riscăm sănătatea?”, spune medicul.

Administrația spitalului susține că adaosul de 15% la salariu s-a oferit pentru îndeplinirea indicatorului privind performanțele profesionale individuale de muncă, așa cum prevede ordinul nr.33 din 17 februarie 2020.

25% adaos la salariu a fost oferit pentru indicatori privind performanțele profesionale individuale de muncă, potrivit ordinului nr.84 din 28 aprilie 2020.

Adaosul de 100% s-a oferit angajaților, potrivit ordinului nr.243 din 9 martie 2020, unde în structura de state sunt funcții pentru primirea, trierea și acordarea asistenței medicale, pacienților care întrunesc condițiile de suspect/probabil/confirmat Covid-19. Ordinul, într-adevăr, nu precizează dacă acest adaos de 100% îl primesc doar cadrele medicale din secțiile cu profil COVID-19.

Medicii de la UPU spun că deși greul cel mai mare a fost pus pe umerii lor, nimeni nu le explică de ce pentru ei riscul de infectare este mai mic decât, de exemplu, pentru un șofer de la Ambulanță, care transportă eprubetele la laborator.

Secțiile Covid1 și Covid2 lucrează cu pacienții care merg pe picioare. Dacă pacientul are saturația de oxigen mai joasă de 80, nu îl iau. Dacă nu merge pe picioare, nu îl iau. Le revin pacienții cei mai ușori, care stau câte unul în salon. Aduceți-ne pacienți cu statut negativ de care eu să nu mă tem că mă infectez și nu voi avea nicio pretenție. Noi avem grijă de pacienții cu ictus, confirmați, cu AVC, confirmați. Cum poți spune că nu suntem cu profil Covid?”, se întreabă medicul urgentist Igor Calistru.

Medicii sunt supărați și pe faptul că au fost reduse și funcțiile în Departamentul lor și din ATI. Dacă până în luna mai lucrau câte 2 urgentiști în gardă, acum au rămas câte unul, dar fac muncă pentru doi, cu același salariu.

„Adică, dacă noi lucram 2 medici urgentiști și un traumatolog, din luna mai, ne-au lăsat un traumatolog și un urgentist. Un post de urgentist, temporar a fost redus și un post de asistentă medicală. Dacă noi eram câte trei de gardă, acum suntem câte doi. Trebuia să facem câte 6-7 gărzi pe lună, dar acum facem câte 10-11”, a explicat pentru Sănătate INFO medicul Tutunaru.

Sursa: Sănătate Info