Principală  —  IMPORTANTE   —   Măsurile care trebuie respectate în…

Măsurile care trebuie respectate în perioada stării de urgență

Din cauza pandemiei de COVID-19Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică(CNESP) instituie, începând cu data de 1 octombrie, stare de urgență în sănătate publică în mun. Chișinău dar și în mai multe raioane din țară. În acest sens, CNESP reintroduce mai multe restricții pentru cetățeni, în scopul prevenirii răspândirii infecției Covid-19, valabile pentru întreg teritoriul R. Moldova.

Starea de urgență în sănătate publică a fost stabilită pentru unitățile administrativ-teritoriale în care a fost stabilit gradul de alertă „Cod  Roșu”.

Rămân valabile următoarele măsuri generale de control și combatere a infecției COVID–19:

  • Interzicerea aflării în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.), în grupuri mai mari de 3 persoane.
  • Respectarea distanței sociale/fizice de 1 (unu) metru rămâne a fi obligatorie, indiferent de numărul de persoane prezente în locurile publice.
  • Interzicerea aflării persoanelor în vârstă de peste 63 (șaizeci și trei) ani,  în afara  domiciliului  și  în  spațiile publice  fără necesitate  stringentă,  cu  excepția: deplasărilor în interes de serviciu, atunci când activitatea nu poate fi desfășurată la distanță;  deplasărilor pentru asigurarea cu produse alimentare; deplasarea pentru asistență medicală, ce nu poate fi amînată; deplasarea pentru alte motive justificate și care nu pot fi amânate.
  • Interzicerea aflării pe terenuri de joacă pentru copii, terenuri sportive, parcuri de distracții și zone de agrement.
  • Interzicerea desfășurării activităților, cu prezența spectatorilor, în incinta cinematografelor.

hotarire_cnesp_nr._33_din_28.09.2020 by Diana Severin on Scribd

Înăsprirea sau relaxarea măsurilor de sănătate publică, ce vizează activitatea  instituțiilor  de învățământ,  instituțiilor  medico-sanitare,  instituțiilor  de prestare a serviciilor publice, instituțiilor de ordine publică,a agenților economici, birourilor electorale și a secțiilor de votare, vor fi coordonate în prealabil cu Comisia națională extraordinară de sănătate publică.

Gradele de alertă corespunzătoare nivelului de risc al transmiterii virusului Covid-19 sunt atribuite la nivel teritorial, în dependență de mai mulți indicatori, care sunt calculați de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică o dată la 14 zile. În baza acestora, Comisiile teritoriale de sănătate publică stabilesc măsurile de sănătate publică corespunzătoare gradului de alertă din teritoriul administrativ gestionat.

Pragurile de alertă permite categorisirea nivelurilor de alertă și reprezintă temei pentru implementarea măsurilor de sănătate publică.

Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 51 194 cazuri. În total, 38 217 persoane au fost tratate  de COVID-19, iar 1303 persoane au decedat în urma complicațiilor.