Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Marșul Marea Săpuneală: „Nu vrem…

Marșul Marea Săpuneală: „Nu vrem uniformă acum, dați hârtie și săpun”

Azi 1 iunie, de Ziua Internațională a Copiilor, în Chișinău a avut loc marșul „Marea Săpuneală” − dedicat problemei condițiilor de igienă necorespunzătoare în școlile din R. Moldova. Praticipanții, peste 70 la număr, au mărșăluit prin capitală cu slogane „Nu vrem uniformă acum, dați hârtie și săpun”, „Nu suntem noi mofturoși, vrem copii mai sănătoși”, „Apă, uși, separatoare – săpun, hârtie, uscătoare”.  

Organizatorii manifestației sunt Grupul Părinți Solidari în parteneriat cu organizațiile de elevi „Orașul Meu” și „Uniunea Elevilor din Moldova”. Participanții la eveniment au solicitat candidaților la funcția de primar al capitalei să-și asume angajamentul de a rezolva problema igienei din școlile din Chișinău până la alegerile locale ordinare din 2019, iar Ministerului Educației, Culturii și Cercetării să elaboreze în timp util un plan de acțiuni privind asigurarea respectării standardelor minime de igienă în școlile din toată țara.

„Organizatorii consideră că drepturile elevilor la intimitate și sănătate sunt fundamentale și trebuie respectate de către autorități, iar faptul că 10% din școlile din țară nu respectă standardele minime de igienă și 70% din elevi declară că hârtia și săpunul nu sunt disponibile, reprezintă o încălcare gravă a acestor drepturi”, se arată într-un comunicat de presă al organizatorilor.

La finalul evenimentul s-a dat citire „Manifestului pentru respectarea drepturilor elevilor la intimitate și sănătate în școli”, care, ulterior, a fost depus la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, dar și la Primăria mun. Chișinău.

Organizatorii s-au angajat să monitorizeze răspunsul autorităților la aceste solicitări și să continue să pună presiune publică atât pe Ministerul Educației, Culturii și Cercetării cât și pe viitorul primar al Chișinăului până la rezolvarea definitivă a acestei probleme.