Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Maia Sandu: „Sperăm ca în…

Maia Sandu: „Sperăm ca în următoarele trei-patru săptămâni să reușim să creștem numărul de zboruri”

Sursa foto: Captură de Ecran/Facebook - Compania Teleradio Moldova

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, declară că în prezent Guvernul discută cu mai multe companii aeriene pentru creșterea „în următoarele trei-patru săptămâni” a numărului de zboruri în și din R. Moldova. Declarația a fost făcută în contextul în care operatorul aerian Air Moldova a anulat mai multe zboruri pe parcursul ultimelor luni, iar din 2 mai și-a sistat cursele.

În cadrul emisiunii „Bună Seara” de la Moldova 1, președinta Maia Sandu a menționat că administrația anterioară a aeroportului nu a fost interesată de crearea condițiilor pentru ca alte companii aeriene să vină în țara noastră.

„O problemă a fost faptul că până acum Aeroportul a fost în mâinile grupării Șor, care nu a fost interesată să creeze condiții pentru ca alte companii să vină în R. Moldova. Acum administrarea aeroportului a revenit în mâinile statului și s-au început negocierile cu potențiale companii. (…) Guvernul discută cu mai multe companii și sperăm că în următoarele trei-patru săptămâni să reușim să creștem numărul de zboruri”, a declarat președinta Maia Sandu în cadrul emisiunii Bună Seara de la Moldova 1.

Începând cu luna februarie, Air Moldova a anulat o serie de zboruri. Reprezentanții companiei aeriene au declarat anterior că se confruntă cu „dificultăți operaționale, motivul fiind deficiența de flotă”. Ulterior, în urma efectuării unui control de stat inopinat, Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a constatat că „operatorul aerian Air Moldova a admis mai multe încălcări privind rambursarea mijloacelor bănești în contextul zborurilor anulate” și a sancționat compania.

Din 14 martie 2023 operatorul aerian Wizz Air și-a suspendat toate zborurile pe/de pe Aeroportul Internațional Chișinău, „ca urmare a evoluțiilor recente din R. Moldova și a riscului ridicat, dar nu iminent, din spațiul aerian al țării”.