Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Mai mulți funcționari publici, acuzați…

Mai mulți funcționari publici, acuzați de falsificarea actelor de înmatriculare și testare tehnică a automobilelor

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a efectuat astăzi, 6 noiembrie, circa 20 percheziții la mai multe Birouri de Înmatriculare a Transportului Auto din mun. Chișinău și sudul R. Moldova și Stații de testare auto a vehiculelor pe o cauză penală pornită pe fapte de abuz de serviciu, în proporții deosebit de mari, precum și falsificarea documentelor. În urma perchezițiilor au fost escortate pentru audieri 16 persoane, dintre care trei au fost reținute.

Potrivit PCCOCS, în perioada anului 2017-2018, funcționari publici din cadrul Agenției Servicii Publice (experți tehnici în cadrul Birourilor Înmatriculare și experți tehnici din cadrul Stațiilor de Testare a Transportului) au creat o schemă infracțională conform căreia, falsificînd mai multe acte oficiale ce țin de procedura de înmatriculare/reînmatriculare a mijloacelor de transport precum și testare tehnică, și-au însușit mijloace bănești destinate achitării împozitelor în bugetul de stat (taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehicolele din R. Moldova).

Până în prezent au fost identificate circa 500 cazuri de neachitatre a taxei pentru folosirea drumurilor cu însușirea mijloacelor financiare, fiind cauzat un prejudiciu estimat preventiv de aproximativ 1 mln de lei.

În cadrul perchezițiilor efectuate de PCCOCS au fost depistate și ridicate certificate de înmatriculare, ordine de plată, rapoarte de inspecție tehnică periodică, contracte de vânzare-cumpărare care conțin semne de falsificare, acte de ciornă, mijloace financiare necontabilizate.

Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă o pedeapsă de până la 6 ani închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții pe un termen de pînă la 10 ani.

Pentru infracțiunea de falsificare și folosire a documentelor false este prevăzută o pedeapsă cu închisoare de până la 5 ani, amendă în mărime de la 27 500 lei la 47 500 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore.

Foto: Facebook/PCCOCS
Foto: Facebook/PCCOCS
Foto: Facebook/PCCOCS
Foto: Facebook/PCCOCS