Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Mai mulți angajați ai SPPS,…

Mai mulți angajați ai SPPS, infectați cu noul coronavirus. O parte dintre aceștia a organizat vizitele lui Dodon

În spațiul public au apărut mai multe informații precum că angajați ai Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS) care au participat la vizitele președintelui R. Moldova, Igor Dodon, s-au infectat cu noul coronavirus.

Surse din interiorul instituției au precizat pentru ZdG că sunt cel puțin 10 persoane care au fost depistate pozitiv la COVID-19, o parte participând la organizarea vizitelor președintelui Igor Dodon prin țară în ultimele luni.

Persoana cu care am discutat a relatat că înainte ca președintele să viziteze o localitate, colaboratorii SPPS verificau numărul de infectați din acea zonă, iar instituțiile în care ajungea președintele erau, în prealabil, dezinfectate. Aceeași sursă susține că unii angajați ai SPPS și-ar fi infectat, la rândul lor, membrii familiei, dar că majoritatea celor infectați se tratează la domiciliu, starea lor nefiind gravă pentru a necesita spitalizare. Unii colaboratori ai SPPS deja au făcut și teste repetate, care au dat rezultat negativ.

Potrivit deputatului Radu Marian, există cel puțin șase angajați ai SPPS confirmați pozitiv. El scrie pe pagina sa de Facebook că „cei cu care am vorbit sunt siguri că s-au îmbolnăvit când au organizat vizitele lui Dodon”.

Totodată, primarul municipiului Bălți, Renato Usatîi, a declarat astăzi că sunt circa cinci persoane din paza lui Dodon infectate cu noul coronavirus, inclusiv Lilian Filipov. El a mai spus că și consiliera Rita Manole din Cabinetul președintelui a fost infectată.

Reprezentanta serviciului de presă al SPPS ne-a comunicat că ne poate oferi informații doar dacă vom expedia o solicitare oficială, iar cea a Președinției ne-a spus că Dodon va oferi detalii la acest subiect mâine, în cadrul emisiunii „Președintele răspunde”.

Miercuri, 24 iunie, pe agenda Guvernului a fost proiectul privind alocarea indemnizațiilor de 16.000 de lei pentru angajații statului care s-au infectat cu noul coronavirus, în care era inclusă suma de 96.000 de lei pentru SPPS, adică pentru șase angajați, însă hotărârea a fost modificată și instituția a fost exclusă. Premierul Ion Chicu a menționat că la etapa actuală bani vor fi alocați pentru cei din domeniul medicinei, iar în cazul altor sectoare urmează să fie examinate circumstanțele pentru a decide dacă s-au infectat la locul de muncă.