Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Mai multe persoane au avut…

Mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza rafalelor de vânt care au provocat distrugeri

În urma vântului puternic care s-a înregistrat pe teritoriul R. Moldova, o persoană a fost lovită la cap după ce un copac s-a prăbușit peste automobilul în care se afla, iar o altă persoană a suferit o fractură la braț și o traumă la abdomen, din cauza unor foi de ardezie care au căzut de la etajul 5.

„La numărul unic de urgență 112, de la miezul nopții până la ora actuală, au fost semnalate un număr de 58 de cazuri privind amenințări și pericol asupra vieții mediului și proprietății provocate de condițiile meteorologice nefavorabile, și anume: prăbușiri de copaci – pericol pentru trecători, copaci doborâți pe traseu, copacii doborâți blochează accesul și deplasarea automobilelor pe traseu, automobile avariate de copaci doborâți sau crengi rupte, copaci doborâți peste clădiri, copaci doborâți peste cablurile și firele electrice; pericol de accidente prin cădere de obiecte de la înălțime – foi de ardezie și țiglă metalică smulse de pe acoperișuri”, potrivit unui comunicat emis de Serviciul Naţional Unic Pentru Apelurile de Urgenţă.

Apelurile la 112 privind accidentele sau situațiile de risc provocate de condițiile meteorologice sunt înregistrate din regiunea Sud, Nord și Centru.

„Pentru a evita situațiile de risc provocate de vântul puternic, recomandăm să ocoliți firele electrice, să nu stați sub copaci și să nu rămâneți în automobil”, au mai spus reprezentanții Serviciului.

Salvatorii din capitală au fost solicitați marți pentru a efectua lucrări de defrișare a copacilor căzuți pe străzile: Vissarion Belinski, Cetatea Albă, dar și șoseaua Muncești, unde arborii blocau circulația pe traseu.

Totodată, pompierii din municipiul Chișinău au intervenit pe strada Dimitrie Cantemir nr. 5, dar și pe strada Calea Ieșilor nr. 67, pentru înlăturarea unor țigle metalice care au fost deteriorate și smulse de pe acoperișul unor blocuri de locuit.

Tot de intervenția pompierilor, pentru lucrări de defrișare a copacilor în vederea deblocării traseelor naționale, salvatorii au intervenit în localitatea Molovata, raionul Dubăsari, în orașul Costești din raionul Rîșcani, în localitatea Antonești din raionul Cantemir, dar și pe traseul R-34 Giurgiulești – Cahul.

Mai mult, salvatorii au intervenit pe strada Teliman nr. 4 din raionul Ceadîr-Lunga, unde au demontat acoperișul unui balcon deteriorat de vânt, care risca să cadă peste trecători. Pentru lucrări de demontare și înlăturare a foilor de ardezii și țiglelor metalice smulse de vânt, pompierii au intervenit în municipiul Bălți și Comrat.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), până la amiază, salvatorii și pompierii au intervenit în 22 situații de risc în urma rafalelor de vânt puternic. În vederea evitării situațiilor de risc angajații IGSU îndeamnă oamenii să evite mersul și trecerea sub arbori bătrâni și cabluri electrice care atârnă, iar în caz de situații excepționale, persoanele sunt rugate să apeleze Serviciul 112.