Principală  —  Ştiri  —  Social   —   MAEIE despre declarațiile viceministrului rus…

MAEIE despre declarațiile viceministrului rus de externe: „Țara noastră este un stat pașnic și neutru. Este decizia noastră cum să ne dezvoltăm țara”

„Țara noastră este un stat pașnic și neutru. Respingem amenințările exprimate de viceministrul rus al afacerilor externe, Mihail Galuzin, lansate în ajunul Crăciunului”, menționează purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Daniel Vodă.

În comentariul MAEIE transmis de Daniel Vodă, sâmbătă, 24 decembrie curent, este precizat că „toată cooperarea noastră pe plan extern în domeniul securității și apărării se bazează pe trei lucruri esențiale”.

  • Neutralitatea nu înseamnă autoizolare, demilitarizare, sau indiferență față de ce se întâmplă în lume.
  • Suntem interesați să fortificăm reziliența noastră inclusiv prin intermediul NATO, cea mai puternică alianță politică-militară din lume. Cooperarea noastră cu organizația este transparentă și se bazează pe un cadru binecunoscut, inclusiv Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului (IPAP) pentru anii 2022 – 2023, Pachetul de asistență pentru consolidarea capacităților de securitate și apărare ale țării noastre, Programul de dezvoltare profesională, Programul Știința pentru Pace și Securitate și altele.
  • Pe arena internațională trăim într-o regiune dificilă, afectată de agresiunea brutală a Rusiei împotriva Ucrainei, fapt care are consecințe dramatice pentru țara noastră. Avem nevoie de toată solidaritatea prietenilor noștri pentru a depăși multiplele provocări hibride cu care ne confruntăm.

Reamintim că, Viceministrul Afacerilor Externe rus, Mihail Galuzin, a declarat pentru RIA Novosti că „intensificarea cooperării dintre Chișinău și țările NATO în sfera militară și tehnico-militară este un factor care subminează într-o măsură mare securitatea Moldovei însăși”, informează portalul de știri Biziday.

„După cum arată experiența, pomparea nesăbuită a unei țări cu arme occidentale sau desfășurarea de Contingentele NATO pe teritoriul său nu îi adaugă deloc securitatea și suveranitatea, ci, dimpotrivă, o apropie de o catastrofă”, menționează Galuzin.

Reprezentantul ministerului rus de Externe a condamnat „pomparea nesăbuită a Moldovei cu arme occidentale” și a cerut Chișinăului „să nu repete experiența tristă a Kievului”.