Principală  —  Ştiri  —  Social   —   LIVE/ Ședința Guvernului: 41 de…

LIVE Ședința Guvernului: 41 de subiecte pe ordinea de zi a miniștrilor

Cabinetul de miniștri se întrunește în ședință de lucru, iar pe ordinea de zi figurează 41 de subiecte. Printre acestea se numără mai multe avize la inițiativele venite din partea deputaților, aprobarea strategiei naționale de dezvoltare „Moldova 2030”, aprobarea unui Regulament privind achiziționarea de bunuri la întreprinderile de stat, dar și prelungirea interdicției de export a mănușilor medicale și produselor biocide.

16.50: Guvernul a aprobat un proiect cu privire includerea în Codul penal (CP) al R. Moldova a prevederilor ce țin de pedepse pentru desfășurarea curselor ilegale.

16.45: Cabinetul de miniștri a decis, din nou, să prelungească interdicția de export din R. Moldova a mai multor produse importante și necesare în această perioadă, precum sunt măștile și mănușile medicale, dar și produsele de dezinfectare.

Potrivit proiectului aprobat de Guvern, interdicția cu privire la exportul produselor respective va fi prelungită până la 30 iunie curent, atunci când expiră și perioada stării de urgență în medicină.

16.44: A fost aprobat și urmează a fi prezentat Parlamentului spre examinare proiectul de lege pentru aprobarea Strategiei naționale de dezvoltare „Moldova 2030”. Proiectul poate fi accesat AICI.

16:25: Guvernul a avizat negativ inițiativa unor deputați cu privire la amnistierea sancțiunilor aplicate în perioada pandemiei. Potrivit avizului elaborat de Guvern, Executivul precizează că sancțiunile au fost înăsprite în această perioadă „prin prisma protecției sănătății populației”. Acesta mai subliniază că motivul invocat de deputați cu privire la aplicarea defectuoasă și discreționară a legii a fost înaintat fără o analiză complexă care ar susține această obiecție.

Totodată, reprezentanții Guvernului sunt de părerea că prin aministiere nu va fi atins scopul cu privire la prevenirea săvârșirii de noi contravenții. Aceștia menționează că în cazul adoptării amnistierii, persoanele care au achitat amenzile aplicate ca urmare a săvârșirii altor tipuri de contravenții, vor fi descurajați în a respecta în continuare legea, ceea ce va determina în ultimă instanță, majorarea gradului de indisciplină în materie contravențională. Având în vedere aceste aspecte, Guvernul nu susținea inițiativa grupului de deputați.

16.17: Guvernul a aprobat astăzi noul Regulament de organizare a studiilor de rezidențiat. Documentul stabilește principiile de organizare și desfășurare a concursului de admitere la studii de rezidențiat, modul de organizare și desfășurare a studiilor de rezidențiat în cadrul USMF „Nicolae Testemițanu” și a clinicilor de rezidențiat, distribuția rezidenților pe specialități și plasarea în câmpul muncii a medicilor și farmaciștilor.

Proiectul prevede înscrierea pentru studiile de rezidențiat doar pentru o formă de concurs (pe post sau pentru loc). Persoanele admise pe post vor semna un contract cu MSMPS și instituția medico-sanitară, cu condiția ca la finisarea studiilor de rezidențiat, să activeze obligatoriu în cadrul instituției medicale care a oferit postul respectiv.

16.11: A fost aprobat proiectul cu privire la noul Cod al Transportului feroviar. Potrivit notei informative, acest proiect va elimina monopolul Î.S. „Calea Ferată din Moldova” pe piața serviciilor feroviară. Astfel, infrastructura feroviară va aparține, în continuare, statului, iar serviciile de tracțiune, transport pasageri și marcă vor putea fi prestate de operatorii privați. Codul feroviar poate fi accesat AICI.

15.38: Guvernul a aprobat Regulamentul privind achiziționarea bunurilor, lucrărilor și serviciilor la întreprinderile e stat. Proiectul prevede modalitățile de achiziție a bunurilor, regulamentul activității grupului de lucru pentru achiziții, stabilirea condițiilor de întocmire, publicare și expediere a invitațiilor de participare, precum și a celor de deschidere, examinare și evaluare a ofertelor. Regulamentul poate fi accesat AICI.

15.24: A fost aprobat Regulamentul de organizare și desfășurare a Programului „Capitala Tineretului”. Acest program presupune selectarea unei localități din R. Moldova, în cadrul căreia, pe parcursul unui an, vor fi concentrate activitățile de tineret ale autorităților publice locale, ONG-uri regionale și naționale, organizațiilor internaționale, precum și ale autorităților publice central. Detalii AICI.

15.12: Miniștrii au aprobat un proiect de lege pentru modificarea și abrogarea unor acte normative, care prevede lărgirea categoriei agenților economici care urmează să beneficieze de Programul de subvenționare a dobânzilor în contextul crizei economice. Totodată, este majorată și suma creditului pentru care se subvenționează dobânda. Detalii AICI.

15.02: Primul subiect de pe ordinea de zi, cu privire la cadre, nu a fost examinat pe motiv că nu este prezent raportorul.