Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Organizarea curselor auto ilegale ar…

Organizarea curselor auto ilegale ar putea fi pedepsită cu amenzi de până la 75.000 de lei sau chiar închisoare

În Codul penal (CP) al R. Moldova ar putea fi incluse prevederi ce țin de pedepse pentru desfășurarea curselor ilegale. Un proiect de lege în acest a fost elaborat de Ministerul Justiției și propus spre consultări publice.

Mai exact, autoritățile propun completarea CP cu art. 264². Desfășurarea curselor ilegale, care ar putea avea următorul cuprins:

  • (1) Participarea conducătorului mijlocului de transport la întreceri, concursuri sau antrenamente neautorizate pe drumurile publice se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 650 unităţi convenţionale (n.r. – 1 u.c.=50 de lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore cu (sau fără) privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de până la 2 ani.
  • (2) Acțiunea prevăzută la alin. (1), ce a cauzat din imprudenţă o vătămare medie a integrităţii corporale sau a sănătăţii, se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 700 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 3 ani cu (sau fără) privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de până la 2 ani.
  • (3) Acțiunea prevăzută la alin. (1) săvârşită în stare de ebrietate se pedepseşte cu amendă în mărime de la 950 la 1350 unităţi convenţionale, sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore sau cu închisoare de până la 4 ani, în toate cazurile cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.
  • (4) Acțiunea prevăzută la alin. (1), care a provocat: a) vătămarea gravă a integrității corporale sau a sănătăţii; b) decesul unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.
  • (5) Organizarea întrecerilor, concursurilor sau antrenamentelor neautorizate pe drumurile publice se pedepseşte cu se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1350 la 1500 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau cu închisoare de la 1 la 2 ani”.

Totodată, alineatele (2)-(4) ale art. 2431 din Codul contravențional urmează să fie abrogate.

„Cursele ilegale sunt asociate nu numai cu siguranța rutiere și a traficului și cu riscul de provoca vătămări grave ale integrității corporale sau chiar decesul persoanei. Acesta este de asemenea legat de comportamentul antisocial, daune aduse proprietății și asociat cu consumul de alcool și substanțe narcotice. Prin urmare, este de responsabilitatea statului să întreprindă măsuri pentru a aborda problema curselor stradale ilegal și a comportamentului asociat cu acestea. În ultima perioadă, se atestă o creștere accentuată a popularității curselor stradale atât la nivelul statelor europene, cât și la nivel național”, argumentează Ministerul Justiției.