Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Ședința Guvernului: 15 subiecte…

VIDEO Ședința Guvernului: 15 subiecte pe agenda miniștrilor

Cabinetul de miniștri se întrunește în ședință. Potrivit agendei, Guvernul urmează să examineze 15 subiecte, printre care și angajarea răspunderii asupra proiectului de lege privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență.


14.35: Guvernul a dat aviz negativ pentru două inițiative înaintate de deputații Blocului ACUM cu privire la Legea privind sistemul public de pensii.


14.28: Guvernul inițiază negocierile asupra proiectului Contractului de finanţare a Proiectului „Eficienţa energetică în Republica Moldova” dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiţii. Principala categorie de beneficiari ai Proiectului sunt instituțiile publice, și anume instituțiile publice „guvernamentale” de importanță națională (cele de menire socială, precum sunt spitalele republicane/ de interes național) și instituțiile publice (de importanță socială) de importanță locală/ municipală (grădinițe, școli, spitale municipale și raionale). Astfel, luând în considerare specificul categoriilor de beneficiari se pledează pentru implementarea Proiectului în două faze, și anume:
– Faza I – cu accent pe instituțiile guvernamentale (spitale), cu un buget aproximativ 60 milioane euro, cu acoperire egală din partea BERD și BEI;
– Faza II – cu accent pe autoritățile administrației publice locale (APL), în limita solicitărilor din partea acestora, cu un buget de cca. 15 milioane euro.


14.26: 26 de pompe submersibile și 2 stații de ridicare a presiunii vor fi transmise din proprietatea statului în proprietatea unităților administrative-teritoriale. Bunurile transmise prin intermediul proiectului au fost achiziționate din sursele proiectului „Consolidarea cadrului instituțional în sectorul alimentării cu apă și sanitație din R. Moldova”, finanțat de către Agenția Austriacă pentru Dezvoltare și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.


14.23: Miniștrii au aprobat modificări la Programul de stat „Prima casă” prin care este majorată vârsta solicitanților care pot accesa la Program de la 45 la 50 de ani. Totodată, suplimentar, vor deveni eligibile și persoanele fizice care vor să procure o locuință care să depășească suprafața locuinței pe care o deține, dar și categoriile beneficiarilor de compensații și a persoanelor care au accesat un credit ipotecar până la lansarea Programului.


14.15: Guvernul și-a asumat răspunderea asupra unui proiect de lege privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență. Una dintre prevederile proiectului ține de acordarea, în cuantum de 2 775 lei, a ajutorului de şomaj şomerilor, inclusiv celor din rândul cetăţenilor Republicii Moldova reveniţi de peste hotare. Totodată, pentru a susţine familiile defavorizate care au în componenţa sa copii, se va majora cuantumul venitului lunar minim pentru fiecare copil de la 50% la 75%. Hotărârea aprobată de Guvern poate fi accesată AICI.