Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Ședința CMC: Municipalitatea va…

VIDEO Ședința CMC: Municipalitatea va lua un împrumut în valoare de peste 130 de milioane de lei. Unde vor fi utilizați banii

Consilierii municipali s-au întrunit marți, 9 iunie, în ședință. Astfel, 21 din cele 29 subiecte de pe ordinea de zi au fost examinate. Continuarea ședinței de astăzi va avea loc miercuri, 10 iunie, la ora 10:00.

Ora 17:30. Proiectul de decizie cu privire la modificarea numirii Instituției medico-sanitare Publice Spitalul Clinic municipal nr.1 a fost aprobat de consilierii municipali. Este vorba despre redenumirea insituției medicale în IMSP Spitalul Clinic Municipal nr.1 „Ghenadie Paladi”.

Ora 16:54. Proiectul de decizie cu privire la aprobarea Grupului de lucru pentru identificarea soluției tehnice și financiare pentru sortarea deșeurilor menajere solide în municipiul Chișinău a fost aprobat, cu votul a 40 de consilieri. Detalii AICI.

Ora 15:49. În scopul continuării asamblării troleibuzelor, aleșii locali au votat proiectul de decizie  cu privire la aprobarea contractului de credit dintre B.C.„Moldova Agroindbank”S.A. și Primăria municipiului Chișinău. Valoarea creditului este de peste 130 de milioane de lei și va fi destinat pentru asamlarea a 35 de troleibuze, dintre care 5 articulate și 30 – clasice. Termenul de rambursare a împrumutului este de 7 ani, perioada de grație – 12 luni, rata dobânzii – 6,9% anual. Detalii AICI. Responsabilii susțin că primul lot de troleibuze va veni până la data de 15 august, iar până la sfârșitul lunii decembrie toate unitățile de transport vor fi asamblate.

Ora 15:12. Cu 46 de voturi, a fost aprobat proiectul de decizie cu privire la aprobarea obiectivelor politicii de administrare a datoriei municipiului Chișinău pentru anul 2020. Niciun amendament propus nu a întrunit numărul necesar de voturi. Au fost analizați principalii factori care influențează UAT pe termen mediu, anume:

  • modificarea ratelor de dobândă;
  • modificarea ratelor de schimba. Detalii AICI.

Ora 14:35. Consilierul Partidului Șor, Valerii Klimenco, prezintă informații cu privire la operarea de modificări la decizia Consiliului municipală Chișinău nr.1/4-2 din 15.11.2019 ,,Cu privire la componența nominală a comisiilor de specialitate pentru diferite domenii de activitate”.

Ora 14:10. Viceprimarul Ilie Ceban prezintă informații aleșilor locali despre pasajul subteran de pe strada Alecu Russo din sectorul Rîșcani al capitalei. Potrivit funcționarului, agentul economic care a luat în arendă o anumită suprafață din pasajul subteran activa fraudulos. Acesta oferea zona în subarendă mai scump de trei ori, decât achita Primăriei Chișinău.

Ora 13:05. Consilierii municipali au luată o pauză până la ora 14:00.

Ora 12:29. Se prezintă informații despre lista angajaților Î.M „Direcția parcurilor, cultură și odihnă” și numele persoanei care prestează serviciile de întreținere a calculatoarelor acestei Întreprinderi.

– Dispoziția  prin care se obliga muncitorii Î.M „Direcția parcurilor, cultură și odihnă” despre nedivulgarea informației.

–  Contractul referitor la cafeneaua Guliver (cu cine este încheiat și legalitatea acestuia)

Ora 12:24. Un alt proiect de decizie ce a fost respins de aleșii locali este cu privire la operarea de modificări în bugetul municipal Chișinău pe anul 2020. Detalii AICI.

Ora 12:15. Nu a întrunit numărul necesar de voturi proiectul de decizie înaintat de consilierii Partidului Liberal cu privire la interzicerea plasării materialelor publicitare și a spoturilor video cu caracter propagandistic și/sau tentă electorală în transportul public din municipiul  Chișinău.

Ora 12:00. Consilierii municipali nu au aprobat proiectul de decizie ce prevede distribuirea resurselor financiare pentru susținerea lucrătorilor din sistemul medical angajați în instituțiilor medico-sanitare publice ale municipiului Chișinău. Detalii AICI.

Ora 11:40. Consilierul liberal, Ion Cebanu, a solicitat demisia in corpore a conducerii Pieței Centrale. Alesul local și-a motivat cererea că ar exista conflict de interese la nivel de administrație.

Ora 11:30. Consiliera Platformei DA, Aliona Mandatîi, susține că proprietarii Centrului Comercial Unic ar încerca să deposedeze două loturi de pământ din apropierea magazinului, ce aparțin municipalității. În acest sens, Mandatîi a solicitat primarului capitalei, Ion Ceban, să suspendeze certificatul de urbanism și autorizația de construcție.

Ora 11:24. După o oră și jumătate de dezbateri asupra subiectelor de pe ordinea de zi, aleșii locali au trecut la examinarea primului subiect.

Președintele ședinței a fost ales Andrei Năstase, Platforma DA.

Proiectele de decizie pentru ședința CMC din 9 iunie sunt AICI.