Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Proprietari ai întreprinderilor mici…

VIDEO Proprietari ai întreprinderilor mici și mijlocii, ce își desfășoară activitatea în centrele comerciale, organizează o acțiune de protest: „Vrem să muncim”

Proprietari ai întreprinderilor mici și mijlocii, ce își desfășoară activitatea în centrele comerciale, organizează o acțiune de protest în fața Parlamentului și a Președinției.

„Este o discriminare că altora li se permite să activeze sâmbătă și duminică, dar nouă nu. Suntem în prag de faliment”, a susținut un protestatar.

În fața protestatarilor a venit secretarul general al Președenției, Andrei Spînu.

„Vom comunica Comisiei naţionale extraordinară de sănătate publică și Guvernului cerințele dumnevoastră. Ei iau decizii în acest sens în perioada pandemiei”, a declarat Spînu.

Comisia naţională extraordinară de sănătate publică (CNESP) a instituit la 15 februarie, măsuri suplimentare de restricție pentru a preveni răspândirea virusului Sars-Cov-2, în contextul în care starea de urgenţă în sănătate publică în R. Moldova se prelungește până în data de 15 aprilie 2021. Astfel, potrivit deciziei, activitatea centrelor comerciale din țară va fi sistată în zilele de week-end, începând cu 17 februarie 2021. Din această zi  se restricționează și activitatea piețelor comerciale, care vor fi deschise doar în zilele de marți, joi și sâmbătă, cu excepția piețelor agricole.

Organizațiile membre ale Platformei Naționale a R. Moldova a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic au semnat la 26 februarie, o declarație comună cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri suplimentare pentru susținerea IMM-urilor în contextul crizei provocate de COVID-19.

Semnatarii declarației constată că pandemia COVID-19 și factorii naturali de risc din anul 2020 au generat cel mai mare șoc asupra economiei R. Moldova din ultimele două decenii”.

„Datele efective pentru perioada ianuarie – septembrie 2020 indică o scădere economică de 8,2%. Cele mai afectate sectoare sunt HoReCa, transportul, comerțul internațional, activitățile de recreere și de agrement, gospodăriile casnice, industria de prelucrare și agricultura, care a fost prejudiciată puternic și de factorii naturali de risc. Structura pe activități economice denotă că, IMM-urile au un nivel mai înalt de expunere în cele mai afectate sectoare de pandemie. IMM-urile au fost cel mai mult afectate reieșind din însuși structura economiei naționale. IMM-urile contribuie cu 85,9% la formarea valorii adăugate din Comerț, Transport și HoReCa, care de facto sunt și cele mai afectate sectoare de pandemie. Serviciile de suport, afectate și ele mult peste medie de contextul pandemic (VAB la 9 luni în scădere cu -16,2%) sunt de asemenea dominate covârșitor de IMM-uri cu 88,5% din valoarea adăugată creată în acest sector”, se arată în declarație.

IMM-urile au întâmpinat pandemia cu un sentiment general al inițiativei antreprenoriale în descreștere și fără capacități de ripostare. În anul 2019, numărul întreprinderilor, care au depus rapoarte la BNS (56,7 mii) a crescut cu doar 0,4% sau de șase ori mai lent față de media de creștere a ultimilor cinci ani (2,6%). În ultimii cinci ani, sursa principală de finanțare a investițiilor a fost, pentru companiile din Republica Moldova, capitalul propriu, care a crescut cu 54,8% în anul 2019 față de 2015.

Totodată, semnatarii declarației susțin că mediul de afaceri din R. Moldova este afectat de limitările impuse în timpul crizei pandemice, dar se confruntă și cu provocări preexistente în rețelele sale de distribuție”.