Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Miniștrii s-au întrunit în…

VIDEO Miniștrii s-au întrunit în ședință de Guvern. 34 de subiecte, pe agendă

Cabinetul de miniștri condus de Ion Chicu s-au întrunit în ședință, miercuri, 23 septembrie. Pe agendă au fost programate 34 de subiecte.

16.56. Ședința a luat sfârșit.

16.55. Miniștrii au aprobat modificarea Programului privind repartizarea mijloacelor fondului rutier pentru drumurile publice naționale pe anul 2020, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 164/2020.

16.50. Miniștrii au aprobat proiectul privind iniţierea negocierilor şi aprobarea semnării Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Comisia Europeană privind realizarea Proiectului „UE4Moldova: Facilitatea de sprijin al răspunsului sistemului de sănătate la situația de urgență COVID și realizarea reformelor conform Acordului de Asociere”.

16.49. A fost aprobat un proiect ce prevede modificarea Hotărârii Guvernului nr. 246/2010 cu privire la modul de aplicare a facilităților fiscale și vamale aferente realizării proiectelor de asistență tehnică și investițională în derulare, care cad sub incidența tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte.

16.48. Regulamentul privind condiţiile de selectare a candidaţilor şi decernare a Marelui Premiu pentru merite deosebite în domeniul vitivinicol, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1294/2002 cu privire la insituirea Marelui Premiu pentru merite deosebite în domeniul vitivinicol (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2002, nr. 137-138, art. 1425), cu modificările ulterioare, Guvernul DISPUNE: Se decernează Marele Premiu în domeniul vitivinicol pe anul 2020 „Radacini Wines” SRL pentru merite deosebite în fabricarea vinurilor de calitate înaltă, propagarea tradiţiilor şi calităţii excelente a vinurilor autohtone, promovarea imaginii Republicii Moldova ca ţară vitivinicolă pe arenainternaţională, precum şi pentru contribuția la dezvoltarea turismului vitivinicol moldovenesc. Un proiect în acest sens a fost aprobat de Guvern.

16.40. Miniștrii au aprobat un proiect ce prevede transmiterea, din administrarea Agenției Proprietății Publice (gestiunea S.A. Centrul Internațional de Expoziții „MoldExpo”) în administrarea Consiliului municipal Chișinău (gestiunea Instituției medico-sanitare publice Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treimeˮ, în folosință temporară gratuită, în funcție de evoluția pandemiei cu infecția COVID-19, începând cu data de 1 octombrie 2020, bunurile imobile aflate în municipiul Chișinău, strada Ghioceilor, nr. 1 (în cadrul complexului Centrul Internațional de Expoziții „MoldExpo”), în scopul amenajării desfășurării activității subdiviziunii de primiri urgente COVID-19 al Instituției medico-sanitare publice Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treimeˮ conform contractului de comodat încheiat între părți și actelor de transmitere–primire.

16.36. Regulamentul privind modalitatea de calculare a pensiilor și modalitatea de confirmare a stagiului de cotizare pentru stabilirea pensiilor a modificat.

16.20. Proiectul privind modificarea Hotărârii Guvernului nr. 959/2018 cu
privire la aprobarea Nomenclatorului funcțiilor și coeficienților de ierarhizare pentru stabilirea indemnizațiilor de funcție pentru personalul instituțiilor serviciului diplomatic al Republicii Moldova peste hotare, a bazei de calcul pentru stabilirea indemnizațiilor de funcție, precum și a structurilor și efectivelor de personal ale acestora, aprobat.

16.10. Minisștrii au aprobat proiectul cu privire la serviciul guvernamental de plăți electronice (MPay)S. copul dezvoltării serviciului MPay este de a oferi autorităților și instituțiilor publice, precum și persoanelor fizice și persoanelor juridice de drept privat, o soluție software eficientă, fiabilă și modernă pentru încasarea și distribuirea plăților.

15.55. Guvernul a avizat negativ proiectul de hotărâre a Parlamentului cu privire la măsurile anticriză pentru sectorul agricol din Republica Moldova în contextul condițiilor climaterice severe (secetei) și al pandemiei COVID-19. Intervenția legislativă prevede declararea stării excepționale în sectorul agricol din Republica Moldova și stabilește obligația Guvernului de a întreprinde mai multe măsuri menite să susțină agricultorii în anul 2020: inițierea procedurii de rectificare a bugetului de stat pentru anul curent, identificarea resurselor financiare de cel puțin 2 miliarde lei, crearea fondului anticriză pentru sectorul agricol, elaborarea și aprobarea mecanismului de reeșalonare a plăților aferente activității companiilor agricole, precum și aferente creditelor acordate acestora, scutirea și/sau reeșalonarea plății impozitelor și a taxelor de către companiile agricole. Mai multe detalii aici.

15.52.Miniștrii au avizat negativ proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative, înaintat cu titlu de iniţiativă legislativă (nr. 221 din 4 iunie 2020) de către Igor Munteanu, deputat în Parlament.

15.49 Subiectul cu privire la modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1006/2008 privind aprobarea modelului legitimației și insignei ale personalului organelor de probațiune.

15.48. Subiectul cu privire la modificarea punctului 3 litera a) din Hotărârea Guvernului nr. 1210/2018 cu privire la aprobarea Statutului Instituției publice „Laboratorul central de testare a băuturilor alcoolice/nealcoolice și a produselor conservate”, aprobat.

15.49. Miniștrii au aprobat subiectul cu privire la retragerea din Parlament a unui proiect de lege şi abrogarea unei hotărâri de Guvern dar și subiectul cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative.

15.34. Subiectul privind aprobarea proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative, abrobat. Detalii.

15.33. A fost aprobat subiectul cu cu privire la inițierea negocierilor asupra proiectului Protocolului dintre Inspectoratul General al Poliției de Frontieră al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova și Administrația Serviciului Grăniceresc de Stat al Ucrainei pentru implementarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind controlul în comun al persoanelor, mijloacelor de transport, mărfurilor și obiectelor în punctele comune de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene, întocmit la Chișinău la 6 octombrie 2017.

15.30. Proiectul cu privire la aprobarea cerințelor privind dotarea și exploatarea unităților autorizate pentru deținerea, distribuția și eliberarea medicamentelor de uz veterinar a fost aprobat. Mai multe detalii.

15.28. Miniștrii au aprobat regulamentul privind procedura de recunoaștere a grupurilor de producători agricoli. Detalii.

15.25. A fost aprobat regulamentul cu privire la acordul-cadru ca modalitate specială de atribuire a contractelor de achiziții publice. Detalii.

15.22. A fost aprobat proiectul cu pentru inițierea negocierilor şi aprobarea semnării Addendumului nr.1 la Acordul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Uniunea Europeană privind dezvoltarea zonelor rurale în Republica Moldova, semnat la Chișinău la 21 iulie 2017. Detalii.

15.20. Miniștrii au aprobat subiectul cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru modificarea articolului 1 din Legea nr. 1295/2002 privind Zona Economică Liberă „Ungheni-Business”. Detalii aici.

15.17. A fost aprobat proiectul cu privire la investigarea accidentelor și incidentelor în transporturi. Detalii.

15.10. Subiectul cu privire tranmiterea unor bunuri a fost aprobat. Proiectul prevede  dotarea instituliilor de învățământ general cu 150 calculatoare staționare. Calculatoarele au fost donate Ministerului Educaliei, Culturii și Cercetării în baza Memorandumului de ințelegere privind соореrаrеа in domeniul tehnologiilor informalionale și comunicaționale întrе Ministerul Educației al Republicii Moldova și Oficiul Special Guvernamental pentru Educalie al Provinciei Jeju din Republica Coreea, semnat la 28 martie 2018 la Chiginău.

15.06. A fost aprobat subiectul cu privire la aprobarea listelor studenților din instituțiile de învățământ superior și elevilor din instituțiile de învățământ profesional tehnic postsecundar cărora li se acordă burse de merit în anul de studii 2020-2021.

15.05. Miniștrii au aprobat subiectul cu privire la listele candidaților la acordarea Bursei Președintelui Republicii Moldova pentru anul de studii 2020-2021. Detalii aici.

15.03. A fost numit un nou secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Este vorba de Daniela Cujbă.

15.00. Ședința Guvernului a început.