Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Marșul Memoriei, de Ziua…

VIDEO Marșul Memoriei, de Ziua Victoriei: Igor Dodon, alături de reprezentanți ai lui Șor, în fruntea coloanei de oameni

Sursa: ZdG

În centrul capitalei, mai mulți oameni se îndreaptă spre Complexul Memorial „Eternitate”, în cadrul „marșului Memoriei”, organizat de Comitetul național de coordonare „Victoria”.

UPDATE 12:10 Procesiunea a ajuns la Complexul Memorial „Eternitate”, acolo unde au fost depuse flori.

UPDATE 10:40

Socialiștii Zinaida Greceanîi și Igor Dodon, alături de deputatul ex-partidului Șor Denis Ulanov

UPDATE 10:26 În fața coloanei de oameni sunt reprezentanți ai PSRM și cei ai partidelor politice afiliate lui Ilan Șor.

Președintele partidului Șansă, exclus din cadrul alegerilor locale de anul trecut, Alexei Lungu, deputatul Denis Ulanov, reprezentant al ex-partidului Șor, alături de deputata socialistă Adela Răilean, ex-președintele Igor Dodon, soția acestuia, Galina Dodon, cu fii acestora, dar și Zinaida Greceanîi și alți deputați socialiști, merg împreună spre „Eternitate”.

Fostul șef de stat are și în acest an atârnată la piept panglica bicoloră negru-oranj.

ZdG
ZdG
ZdG
Captură de ecran/Privesc.eu
Captură de ecran/Privesc.eu
Captură de ecran/Privesc.eu

Cei prezenți la eveniment scandează „Victorie” și „Ne mândrim”.

Din imaginile transmise în direct de pe strada Ștefan cel Mare, majoritatea cetățenilor nu au în piept panglica bicoloră negru-oranj, care a fost declarată interzisă, în aprilie 2022, alături de simbolurile „V” și „Z”, pentru că reprezintă agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. 

În aprilie 2023, Curtea Constituțională a verificat constituționalitatea unor prevederi care se referă la interzicerea simbolurilor general cunoscute utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război sau crime împotriva umanități. Astfel, panglica „Sfântului Gheorghe” nu mai este interzisă, iar cetățenii Republicii Moldova nu vor mai fi amendați pentru purtarea acestei panglici.

Totuși, la 29 aprilie, șeful Inspectoratului General al Poliției Viorel Cernăuțeanu a declarat că „articolul 3655 este o normă în vigoare, iar în prezent este interzisă comercializarea, păstrarea, producerea și portul panglicilor bicolore, care reprezintă simbolul unei agresiuni”.

Anterior, Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) a anunțat că reprezentanții formațiunii vor merge la „Marșul Victoriei”. Ei au spus că vor sărbători „a 79-a aniversare de la victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei și a 80 de ani de la eliberarea Moldovei de fascism”.

„Blocul Politic Victorie”, anunțat de la Moscova de ex-deputatul fugar Ilan Șor, a invitat „toți locuitorii și oaspeții Chișinăului să se alăture coloanei comune”, punând la dispoziție transport gratuit organizat din toate sectoarele capitalei.

În comunicatul emis de PSRM, aceștia solicită „tuturor forțelor politice și civice sănătoase ale țării” să participe la marș: „Să cinstească memoria eroilor noștri fără simbolică de partid, fără sloganuri politice, purtând doar drapelul Victoriei”.

În vara anului 2023, Parlamentul R. Moldova a inițiat un proiect de lege care prevede înlocuirea Zilei Victoriei, sărbătorită pe 9 mai, cu Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial, care să aibă loc pe 8 mai. Proiectul prevedea că la 9 mai se va celebra Ziua Europei și va fi zi de sărbătoare nelucrătoare. Proiectul nu a avut finalitate.